
Jagodzianki. Krok 8
Przygotuj jagody: przełóż je do miseczki i oprósz mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj.

Jagodzianki. Krok 9
Przełóż wyrośnięte ciasto drożdżowe na stolnicę lub blat oprószony odrobiną mąki. Wyrabiaj rękami jeszcze przez minutę, a następnie
podziel je na równe części. Ja podzieliłam je na 24 bułeczki.

Jagodzianki. Krok 10
Każdą część ciasta delikatnie rozwałkuj lub rozpłaszcz rękami. Następnie weź w dłoń, zrób dołek i połóż na środku dwie łyżeczki jagód i jedną łyżeczkę cukru.

Jagodzianki. Krok 11
Zlep brzegi ciasta i uformuj owalną bułeczkę. Połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Staraj się, by wygładzić zlepione brzegi. Następnie przykry jagodzianki ściereczką i odstaw na 30 minut. Muszą ponownie delikatnie podrosnąć.