
Kruche ciasto. Krok 7
Gotowe ciasto warto dobrze schłodzić przed pieczeniem. Owiń je w folię spożywczą i schowaj na ok. pół godziny do lodówki. Po tym czasie możesz rozwałkować ciasto.

Kruche ciasto. Krok 8
Jeśli chcesz piec kruchy spód do tarty czy ciasta z owocami to rozwałkuj go i przełóż do blaszki. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach, by równo rosło.

Kruche ciasto. Krok 9
Równy spód ciasta uzyskasz także dzięki odpowiedniemu obciążeniu tzn. połóż na cieście papier do pieczenia i wysyp na niego suchą fasolę lub specjalne kamyki do pieczenia ciast.

Kruche ciasto. Krok 10
Wstaw ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika. Taki spód ciasta z wysokimi brzegami, jaki widoczny jest na zdjęciu, należy piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Długość pieczenia ciasta zależeć będzie jednak od grubości rozwałkowania oraz ilości farszu np. z owoców.