5 z 14

fot. Katarzyna Puczyńska
Kruche ciasto. Krok 3
Dodaj pozostałe składniki czyli cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Możesz dodać żółtka surowe lub żółtka ugotowane. Jeśli pieczesz ciasto na słono pomiń cukier i dodaj łyżeczkę soli.
6 z 14

fot. Katarzyna Puczyńska
Kruche ciasto. Krok 4
Ponownie posiekaj składniki nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta.
7 z 14

fot. Katarzyna Puczyńska
Kruche ciasto. Krok 5
Możesz dodatkowo doprawić ciasto skórką otartą z cytryny, cukrem waniliowym lub esencją waniliową. Świetnie sprawdzą się także korzenne przyprawy jak cynamon, imbir i gałka muszkatołowa.
8 z 14

fot. Katarzyna Puczyńska
Kruche ciasto. Krok 6
Zagnieć ciasto w zwartą kulę. Jeśli mąka była bardzo sucha, to możesz mieć z tym trudność. Nie przejmuj się, to da się szybko poprawić. Wystarczy dodać łyżkę lub dwie zimnej wody, śmietany lub mleka.