Pyszna, jesienna sałatka z dynią i brukselką. Sekretem jest obłędny sos do pieczonych warzyw. Poznaj przepis na wyborną sałatkę na ciepło

Karolina Głogowska
Sałatka z brukselki i dyni to pyszna przekąska na ciepło
Sałatka z brukselki i dyni to pyszna przekąska na ciepło 123rf/nikolaydonetsk/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiąca brukselka i kremowa dynia spotykają się w tej pysznej sałatce na ciepło. Robię do niej wyborny sos na bazie masła orzechowego. To doskonała przekąska na imprezy, ale także na lunch do pracy czy lekką kolację.

W skrócie:

Jeśli szukasz pomysłu na smaczną sałatkę na ciepło, to proponuję połączyć brukselkę, dynię, kilka innych składników oraz pyszny sos. Warzywa wystarczy najpierw podsmażyć lub podpiec w piekarniku. Brukselkę podsmażam na patelni z odrobiną miodu lub syropu klonowego. To warzywo lubi słodkie połączenia, dzięki którym traci swoją goryczkę. Podsmażona brukselka pozostaje jędrna i chrupiąca. Zapomnij o rozgotowanej brukselce, która była zmorą w przedszkolnych zupach. Odpowiednio przyrządzona, zachwyca smakiem. Idealnie pasuje do niej podpieczona dynia. Na koniec polecam posypać sałatkę ziarenkami granatu i polać wybornym sosem.

Sałatka z brukselki i dyni – pyszna przekąska na ciepło

Czas przygotowania: 35 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g brukselki,

  • pół dyni hokkaido,

  • 2 czerwone cebule,

  • jarmuż,

  • owoc granatu,

  • 2 łyżki sosu sojowego,

  • łyżka masła orzechowego,

  • 2 łyżka syropu klonowego lub miodu,

  • łyżka octu balsamicznego,

  • sól, pieprz,

  • oliwa.

Jak zrobić sałatkę z dynią i brukselką?

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

  2. Dynię hokkaido przekrój na pół i wyjmij pestki. Dyni hokkaido nie musisz obierać. Pokrój dynię na mniejsze kawałki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj pokrojoną na ćwiartki cebulę. Posól i piecz warzywa do miękkości.

  3. Brukselkę umyj i przekrój każdą główkę na pół. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć brukselkę. Dodaj łyżkę syropu klonowego, wymieszaj i smaż ok. 10 minut.

  4. Sprawdź, czy dynia jest wystarczająco miękka, wyjmij ją z piekarnika i pokrój na jeszcze mniejsze kawałki.

  5. Opłucz jarmuż, porwij na kawałki, jeśli jest za duży i przełóż do salaterki. Dodaj dynię, brukselkę i cebulę.

  6. Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj sos sojowy, oliwę, syrop klonowy i ocet balsamiczny. Gotowym sosem polej sałatkę.

  7. Na koniec posyp sałatkę ziarenkami granatu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni