W skrócie:
Jeśli szukasz pomysłu na smaczną sałatkę na ciepło, to proponuję połączyć brukselkę, dynię, kilka innych składników oraz pyszny sos. Warzywa wystarczy najpierw podsmażyć lub podpiec w piekarniku. Brukselkę podsmażam na patelni z odrobiną miodu lub syropu klonowego. To warzywo lubi słodkie połączenia, dzięki którym traci swoją goryczkę. Podsmażona brukselka pozostaje jędrna i chrupiąca. Zapomnij o rozgotowanej brukselce, która była zmorą w przedszkolnych zupach. Odpowiednio przyrządzona, zachwyca smakiem. Idealnie pasuje do niej podpieczona dynia. Na koniec polecam posypać sałatkę ziarenkami granatu i polać wybornym sosem.
Sałatka z brukselki i dyni – pyszna przekąska na ciepło
Czas przygotowania: 35 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
250 g brukselki,
pół dyni hokkaido,
2 czerwone cebule,
jarmuż,
owoc granatu,
2 łyżki sosu sojowego,
łyżka masła orzechowego,
2 łyżka syropu klonowego lub miodu,
łyżka octu balsamicznego,
sól, pieprz,
oliwa.
Jak zrobić sałatkę z dynią i brukselką?
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Dynię hokkaido przekrój na pół i wyjmij pestki. Dyni hokkaido nie musisz obierać. Pokrój dynię na mniejsze kawałki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj pokrojoną na ćwiartki cebulę. Posól i piecz warzywa do miękkości.
Brukselkę umyj i przekrój każdą główkę na pół. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć brukselkę. Dodaj łyżkę syropu klonowego, wymieszaj i smaż ok. 10 minut.
Sprawdź, czy dynia jest wystarczająco miękka, wyjmij ją z piekarnika i pokrój na jeszcze mniejsze kawałki.
Opłucz jarmuż, porwij na kawałki, jeśli jest za duży i przełóż do salaterki. Dodaj dynię, brukselkę i cebulę.
Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj sos sojowy, oliwę, syrop klonowy i ocet balsamiczny. Gotowym sosem polej sałatkę.
Na koniec posyp sałatkę ziarenkami granatu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
