Polskie danie wysoko w rankingu najlepszych w Europie. Czego spróbować podczas wakacji w Grecji, Portugalii czy Hiszpanii?

Patrycja Seklecka
Patrycja Seklecka
Wideo
od 16 lat
Specjały regionalnej kuchni to nieodłączny element każdej podróży za granicę – w końcu nic nie zbliża nas do mieszkańców poszczególnych krajów tak, jak potrawy spożywane przez miejscowych na co dzień. Odkryj listę popularnych i niesamowicie smacznych potraw ulicznych, których warto spróbować w Europie. Polskie danie znalazło się wysoko w rankingu.

Spis treści

9 najlepszych potraw w Europie. Polacy mają powody do dumy

Redakcja przewodnika turystycznego TasteAtlas przygotowała listę najpopularniejszych dań ulicznych Europy, których warto spróbować podczas podróży.

Turystka przy stoliku z jedzeniem i napojami na Santorini
Które europejskie smakołyki są warte spróbowania podczas podróży? Oto lista, która może was zaskoczyć. grinvalds / iStock / Getty Images Plus

Co ciekawe, wśród znanych i lubianych przekąsek serwowanych w krajach Starego Kontynentu, znalazła się także polska potrawa, którą uwielbia niemalże każdy z nas. Jesteście ciekawi, jakich smakołyków warto skosztować podczas podróży m.in. do:

  • Hiszpanii,
  • Grecji
  • czy Portugalii,

oraz który krajowy specjał został wyróżniony? Odpowiedź znajdziecie w poniższej galerii.

Poznaj najbardziej smakowite potrawy Europy:

Odkrywaj Europę... smakiem. Czego jeszcze warto spróbować?

Podróż można nazwać kompletną, dopiero próbując smakołyków, które oddają często charakter odwiedzanego miejsca. Chcąc w pełni poznać państwo lub region, nie zapominajcie więc o skosztowaniu także tych potraw, które uplasowały się na dalszych miejscach listy:

  • 10. Espetada (Madera, Portugalia),
  • 11. Pizza (Włochy),
  • 12. Panzerotti (Włochy),
  • 13. Lody pistacjowe (Włochy),
  • 14. Kokoretsi (Grecja),
  • 15. Porchetta (Włochy),
  • 16. Arrosticini (Włochy),
  • 17. Plejskavica (Serbia),
  • 18. Lamadjo (Armienia),
  • 19. Arrancini (Sycylia, Włochy),
  • 20. Rabas (Hiszpania),
  • 21. Gofry z Liège (Belgia),
  • 22. Burek z serem (Serbia),
  • 23. Bola de Berlim (Portugalia)
  • 24. Sheftalia (Cypr)
  • 25. Arancini al ragù (Sycylia, Włochy).

Źródło: TasteAtlas

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Polskie danie wysoko w rankingu najlepszych w Europie. Czego spróbować podczas wakacji w Grecji, Portugalii czy Hiszpanii? - Strona Podróży

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni