Spis treści
Sałatka ziemniaczana na grilla
Sałatka ziemniaczana to tradycyjna potrawa wywodząca się z kuchni niemieckiej. Przygotowywana jest z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem octu, oleju lub majonezu. Potrawa ta doczekała się wielu przepisów i odmian. Mam dla ciebie najlepszy przepis na pyszną sałatkę ziemniaczaną z rzodkiewką i jajkiem. Do jej przygotowania potrzebujesz odpowiedniej odmiany sałatkowych ziemniaków, które po ugotowaniu są twarde i nie rozpadają się. Świetnie sprawdzą się także młode ziemniaki.
Zobacz w galerii, jak przygotować wiosenną sałatkę ziemniaczaną:
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i jajkiem
Czas przygotowania: ok. 20 minut + ugotowanie ziemniaków.
Duża porcja
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 1 kg ziemniaków, najlepiej ziemniaków młodych lub sałatkowych,
- 5 jajek,
- 1 świeży ogórek,
- pęczek rzodkiewek,
- szczypiorek,
- koperek,
- 4 łyżki śmietany 18 procent lub jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki majonezu,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku,
- szczypta pieprzu.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną?
- Zacznij od ugotowania nieobranych ziemniaków.
- Ugotuj jajka na twardo.
- Ugotowane i ostudzone ziemniaki obierz ze skórki i pokrój na średniej wielkości kawałki.
- Jajka obierz i posiekaj w kostkę.
- Umyj i osusz rzodkiewkę, ogórka, szczypiorek i koperek.
- Posiekaj rzodkiewkę w kostkę. Obierz i pokrój ogórka.
- Dodaj posiekany szczypiorek i koperek.
- W miseczce wymieszaj śmietanę, majonez, sól, pieprz i czosnek - jeśli używasz świeżego, to go drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
- Polej sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj. Gotowe.
Kulinaria

Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków z rzodkiewką i jajkiem...
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: