Śmietana Łaciata i tarta owocowa
Owocową tartę kochają chyba wszyscy, ale niewielu wie, że taki przysmak przygotowywano ponoć już w średniowiecznej Europie. W tamtych czasach była robiona ze zwykłej mąki, wody i soli, a dodawano do niej mięsne i warzywne farsze. Z biegiem czasu tarta zaczęła przyjmować inne formy, tak by w XVII wieku stać się prawdziwym symbolem elegancji wśród arystokracji francuskiej. Tam podawano ją w czasie uroczystych przyjęć, a najbardziej znaną do dziś formą jest tarta tatin, czyli ta z jabłkami.
Współczesna tarta z owocami jest doskonałym połączeniem chrupiącego spodu, kremowego nadzienia i świeżych owoców. Spód wykonuje się z kruchego ciasta, najlepiej z odrobiną Śmietany Łaciatej, bo wówczas ciasto jest delikatne i ma perfekcyjną teksturę. Wierzch zdobi się kremami na bazie budyniu, ale częściej sięga się po Śmietankę UHT Łaciatą 36%, którą wystarczy ubić na sztywną pianę. Niezwykła wręcz konsystencja takiej śmietanki i jej wyjątkowy wprost smak są idealną podstawą dla świeżych letnich owoców.
Lodowe orzeźwienie
Lody to popularny letni przysmak, ale te zrobione w domu od podstaw są szczególnie pyszne. Dodanie Śmietany Łaciatej do domowych lodów sprawia, że stają się one jeszcze bardziej kremowe i aksamitne. Można przygotować różne smaki – od waniliowych, poprzez owocowe i czekoladowe, aż po nieco bardziej oryginalne warianty, jak te pistacjowe czy czekoladowe. Do lodowych pucharków warto dodać też odrobinę bitej śmietany, co nada deserowi jeszcze więcej aksamitu.
Owocowe sałatki
Sezonowe owoce w połączeniu ze Śmietaną Łaciatą tworzą doskonałe połączenie. Arbuz, melon, jagody czy brzoskwinie zyskują na słodyczy i kremowej teksturze, jeśli dodamy do nich odrobinę śmietanki ubitej na sztywno. Można też stworzyć parfiaty, czyli desery, które przygotowuje się z masy mleczno-jajecznej połączonej z bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami, takimi jak kawa, czekolada czy przetarte owoce.
Kremowe przysmaki
Śmietanę Łaciatą można też wykorzystać do przygotowania serników i musów. Dodanie jej do masy serowej zapewnia potem sernikowi cudownie delikatną teksturę i niezwykłą puszystość. Z kolei musy owocowe w połączeniu ze śmietaną staną się lekkie, puszyste i wyjątkowo aromatyczne.
Warto też wzbogacać inne letnie desery, takie jak naleśniki, placuszki czy gofry, dodając do nich Śmietanę Łaciatą. Tę można śmiało łączyć z ulubionymi syropami i oczywiście wszelkimi świeżymi owocami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?