5 z 12

fot. Katarzyna Puczyńska
Surówka z młodej kapusty i ogórka. Krok 3
Posól kapustę i wymieszaj. Ogórki umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w małą kostkę i dodaj do surówki.
6 z 12

fot. Katarzyna Puczyńska
Surówka z młodej kapusty i ogórka. Krok 4
Umyj szczypiorek i posiekaj. Dodaj do kapusty i ogórka. Praca niemal skończona.
7 z 12

fot. Katarzyna Puczyńska
Surówka z młodej kapusty i ogórka. Krok 5
Teraz wystarczy jeszcze zrobić wyrazisty sos. Do małej miseczki wlej sok wyciśnięty z cytryny, dodaj łagodną musztardę oraz sól i pieprz. Wsyp także odrobinę czosnku niedźwiedziego lub czosnku granulowanego.
8 z 12

fot. Katarzyna Puczyńska
Surówka z młodej kapusty i ogórka. Krok 6
Mieszając składniki, wlewaj wąskim strumieniem oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Mieszaj, aż sos nieco zgęstnieje. Polej nim surówkę i wymieszaj.