9 z 12

fot. fot. Marcin Klaban
Cristina Catese
Cristiny Catese przygotowuje swoje lodowe ciasto w wersji mocno orzechowej. Lody z orzechów makadamia łączy z polewą z Nutelli i mleka skondensowanego.
10 z 12

fot. Zawada/AKPA
Paweł Małecki
Innym sposobem na ciekawy lodowy deser są smażone lody. Paweł Małecki poleca obtoczyć gałki lodów w ubitych jajkach, a następnie w posypce z orzechów i wiórków kokosowych. Takie kule smażymy 30 sekund w głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu.
11 z 12

fot. pixabay.com
Znanym i popularnym lodowym ciastem jest także semifreddo. To włoski, mrożony deser ze śmietanki i bezy. Można zrobić go np. w wersji czekoladowej i podać z owocami i czekoladowym sosem.