2 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Co zamiast pieczonego schabu na święta? Wypróbuj przepisy na pyszną kaczkę, gęś lub karkówkę. Delikatne mięso zachwyci gości

Kaczka w pomarańczach

Składniki:
- sprawiona kaczka,
- 2 pomarańcze,
- jabłko,
- gałązki tymianku,
- 2 kg gruboziarnistej soli,
- czosnek,
- szklanka brązowego cukru,
- sos sojowy.

Jak przygotować kaczkę pieczoną w pomarańczach?
1. Tymianek zmieszałam z solą i w taką mieszankę włożyłam kaczkę. Powinna tak leżeć minimum pięć godzin.
2. Po tym czasie wyjęłam kaczkę i otarłam sól.
3. Widelcem ponakłuwałam całą pomarańczę (ze skórką) i włożyłam ją w korpus razem z pokrojonym jabłkiem, po czym związałam kaczkę.
4. Namoczyłam w wodzie papier do pieczenia i zawinęłam w niego kaczkę. Piekłam ją przez 10 godzin w temperaturze 120 stopni.
5. Przygotowałam marynatę z cukru, soku z pomarańczy i pół szklanki sosu sojowego.
6. Natarłam kaczkę marynatą, ponakłuwałam skórę i zapiekłam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, aż kaczka się zarumieniła.

Zobacz również

"Potańcowka Majówka" na Osiedlu Przybyszówka

"Potańcowka Majówka" na Osiedlu Przybyszówka

Noc Muzeów w Tomaszowie 2024. Będzie się działo w sobotę, 18 maja! PROGRAM

NOWE
Noc Muzeów w Tomaszowie 2024. Będzie się działo w sobotę, 18 maja! PROGRAM

Polecamy

Ekspresowy tantanmen ramen w 20 minut. Migiem zrobisz to japońskie danie

Ekspresowy tantanmen ramen w 20 minut. Migiem zrobisz to japońskie danie

Najlepsze ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Ten przepis to prawdziwy hit

Najlepsze ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Ten przepis to prawdziwy hit

Puszysty i delikatny mus truskawkowy. Smakuje jak lody

Puszysty i delikatny mus truskawkowy. Smakuje jak lody