Co zamiast pieczonego schabu na święta? Wypróbuj przepisy na pyszną kaczkę, gęś lub karkówkę. Delikatne mięso zachwyci gości
Kaczka w pomarańczach
Składniki:
- sprawiona kaczka,
- 2 pomarańcze,
- jabłko,
- gałązki tymianku,
- 2 kg gruboziarnistej soli,
- czosnek,
- szklanka brązowego cukru,
- sos sojowy.
Jak przygotować kaczkę pieczoną w pomarańczach?
1. Tymianek zmieszałam z solą i w taką mieszankę włożyłam kaczkę. Powinna tak leżeć minimum pięć godzin.
2. Po tym czasie wyjęłam kaczkę i otarłam sól.
3. Widelcem ponakłuwałam całą pomarańczę (ze skórką) i włożyłam ją w korpus razem z pokrojonym jabłkiem, po czym związałam kaczkę.
4. Namoczyłam w wodzie papier do pieczenia i zawinęłam w niego kaczkę. Piekłam ją przez 10 godzin w temperaturze 120 stopni.
5. Przygotowałam marynatę z cukru, soku z pomarańczy i pół szklanki sosu sojowego.
6. Natarłam kaczkę marynatą, ponakłuwałam skórę i zapiekłam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, aż kaczka się zarumieniła.