Barszcz czerwony czy grzybowa? To nie jedyne zupy, które rozpoczynają wigilijną kolację. Niektóre z nich zaskakują składnikami

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Grzybowa i barszcz to nie jedyne zupy, podawane w Polsce na Wigilię
Grzybowa i barszcz to nie jedyne zupy, podawane w Polsce na Wigilię Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Barszcz i grzybowa to dwie najpopularniejsze zupy, podawane w Polsce na wigilijną kolację, ale wcale nie wszystkie. W niektórych regionach wieczerzę rozpoczynają zupełnie inne zupy. Dodawane do nich składniki, sposób przygotowania oraz podawania, dla wielu z nas może być sporym zaskoczeniem.

W skrócie

W niektórych rodzinach przed Wigilią trwają niewinne spory o to, czy lepszy jest wigilijny barszczyk, czy jednak grzybowa. Są też domy, gdzie podaje się obie potrawy, aby uhonorować różne tradycje i preferencje. Barszcz czerwony to charakterystyczna zupa dla Europy Wschodniej i Centralnej, bardzo często kojarzona świecie z Polską.

Barszcz kontra grzybowa

Pierwsze wzmianki o wigilijnej odmianie barszczu, czyli takiej, która zawiera uszka z grzybami, pochodzą z XVI wieku. Zgodnie z tradycją, gospodynie przygotowywały barszcz z kiszonych buraków. Dla Słowian te warzywa miały szczególne znaczenie, ponieważ miały zapewniać długowieczność. Zupa grzybowa to potrawa wigilijna numer 1 dla osób mieszkających w centrum Polski. Zgodnie z wierzeniami naszych przodków grzyby miały szczególną moc ze względu na swoje szybkie tempo wzrostu oraz związek z naturą. Miały zapewniać świętującym siły witalne oraz jasność umysłu.

Wigilijne zupy Polaków

Jednak zupa grzybowa i barszcz na zakwasie to nie jedyne zupy, które rozpoczynają wigilijną kolację. W pewnych regionach Polski zastępuje je zupa rybna, migdałowa czy nawet… piernikowa.

Trwa głosowanie...

Jaką zupę wigilijną jada się w twoim domu?

Strona Kuchni

Wśród polskich wigilijnych zup znajdują się:

  1. Barszcz czerwony na zakwasie
  2. Zupa grzybowa
  3. Żur z suszonymi grzybami
  4. Zupa rybna
  5. Moczka
  6. Zupa migdałowa

Z kolejnych slajdów galerii dowiesz się, w jakich regionach jada się wymienione zupy, a także jak je przyrządzić.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.