5 z 11

fot. Katarzyna Puczyńska
Risotto z pieczarkami. Krok 3
Dodaj cebulę i podsmażaj, aż się ładnie zezłości.
6 z 11

fot. Katarzyna Puczyńska
Risotto z pieczarkami. Krok 4
Wsyp ryż i podsmażaj całość minutę, cały czas mieszając. Jeśli chcesz dodać do swojego risotto wino, to wlej je teraz i poczekaj, aż płyn odparuje.
7 z 11

fot. Katarzyna Puczyńska
Risotto z pieczarkami. Krok 5
Wlej połowę bulionu i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie większość płynu, to wlej resztę bulionu. Po ok. 20 minutach ryż powinien być miękki. Dopraw potrawę przyprawami: oregano, chili, solą i pieprzem.
8 z 11

fot. Katarzyna Puczyńska
Risotto z pieczarkami. Krok 6
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Rozłóż danie na talerze i posyp je posiekanym szczypiorkiem i startym serem.