5 z 13

fot. Katarzyna Puczyńska
Wegańskie pączki. Krok 3
Dodaj mleko roślinne lub wodę, olej, szczyptę soli, cukier i alkohol np. spirytus. Zagnieć ciasto.
6 z 13

fot. Katarzyna Puczyńska
Wegańskie pączki. Krok 4
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę, by podrosło. Na zdjęciu widać już wyrośnięte, gotowe ciasto.
7 z 13

fot. Katarzyna Puczyńska
Wegańskie pączki. Krok 5
Podziel ciasto na równe porcje i uformuj pączki. Przykryj je ściereczką i odstaw na 10 minut.
8 z 13

fot. Katarzyna Puczyńska
Wegańskie pączki. Krok 6
Rozgrzej roślinny olej i smaż pączki z obu stron. Pączki z mąki pełnoziarnistej, będą szybko robić się ciemne, ale smaż je na średnim ogniu przez ok. 5 minut, by nie były w środku surowe. Gotowe przełóż na ręcznik papierowy.