4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. materiały prasowe TVN

Tatar z krewetkami i czekoladowa chmurka. Najlepsze przepisy z finału programu MasterChef Junior 2022

Łosoś na makaronie z cukinii z sosem paprykowym Ewy Ziemiańskiej

Składniki:

1 filet z łososia atlantyckiego,
sos sojowy,
ocet winny
papryka słodka
papryka ostra,
papryczka chili,
papryka czerwona świeża
miód
1 cukinia
czosnek
oliwa
suszone pomidory

Przygotowanie:

Z fileta z łososia usuwamy skórę. Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, octu winnego, papryki słodkiej, ostrej i chili oraz miodu.

Oczyszczony filet umieszczamy w marynacie. Cukinie strugamy za pomocą obieraczki, aż powstaną długie wstążki. Czosnek przysmażamy na oliwie z oliwek i na to wykładamy makaron z cukinii, delikatnie obsmażamy, aby cukinia nie straciła jędrności. Na koniec dodajemy pokrojone suszone pomidorki.

Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 7 minut w temperaturze 180° z włączonym termoobiegiem.
Paprykę świeżą słodką i ostrą kroimy w drobną kosteczkę i zalewamy śmietanką 30%. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Wykładamy makaron z cukinii, na niego gotowy filet z łososia i polewamy sosem paprykowym.

Zobacz również

Szczepionka, która chroni przed rakiem. Ponad 6 tys. lubuskich dzieci zaszczepionych

Szczepionka, która chroni przed rakiem. Ponad 6 tys. lubuskich dzieci zaszczepionych

Miasto Jasło ma sztandar [ZDJĘCIA]

Miasto Jasło ma sztandar [ZDJĘCIA]

Polecamy

Obłędny budyń czekoladowy na deser. Zawsze wychodzi. Trudno mu się oprzeć!

Obłędny budyń czekoladowy na deser. Zawsze wychodzi. Trudno mu się oprzeć!

Pikantna pasta paprykowa do grillowanego mięsa. Świetnie podbija smak potraw

Pikantna pasta paprykowa do grillowanego mięsa. Świetnie podbija smak potraw

QUIZ: Kochasz czekoladę? Sprawdź, co naprawdę o niej wiesz!

QUIZ: Kochasz czekoladę? Sprawdź, co naprawdę o niej wiesz!