Przekąski na narty. Zobacz sprawdzone przepisy na potrawy, które możesz zabrać do plecaka
Paluchy drożdżowe z solą i czosnkiem niedźwiedzim to pyszna, chrupiąca przekąska. Z pewnością zaspokoją pierwszy głód i dodadzą nam energii na stoku. Zobacz przepis:
Składniki:
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2,5 szklanki maki pszennej
szczypta soli
250 g margaryny lub masła
3 żółtka
przyprawy: sól gruba np morska, kminek, czosnek niedźwiedzi
Jak przygotować drożdżowe paluchy?
Zacznij od roztarcia w małej miseczce drożdży z łyżeczką cukru. Dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj i odstaw na ok 15 min.
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj margarynę i posiekaj. Następnie dodaj żółtka ( białko odstaw na później), sól i drożdże ze śmietaną. Całość zagnieć.
Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw na ok 30 min.
Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok 0,5 cm. Nożem lub radełkiem pokrój na podłużne paski ( zobacz zdjęcia w galerii)
Wierzch posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubą solą, czosnkiem niedźwiedzim i kminkiem.
Paluchy możesz doprawić wedle uznania np. żółtym serem, papryką czy sezamem.
Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 200 stopniach ok 20 min.
Gotowe paluchy możesz podawać do zupy lub jako przekąskę. Smacznego!