3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Poniższy przepis jest najbardziej tradycyjny. By lekko go...
fot. pixabay.com

Placki z jabłkami na każdą okazję? Zrobisz je w kilka minut. Wypróbuj przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka oraz domowe racuchy

Tradycyjne racuchy z jabłkami na drożdżach

Poniższy przepis jest najbardziej tradycyjny. By lekko go odchudzić, warto smażyć racuszki na mniejszej ilości tłuszczu, tak aby w nim nie pływały, a część mąki pszennej zastąpić tą z pełnego ziarna.

Składniki (4 porcje):
• 400 g pszennej mąki (lub 300 g jasnej i 100 g pełnoziarnistej)
• 500 ml ciepłego mleka,
• 40 g drożdży w kostce,
• szczypta soli,
• 2 jabłka,
• cukier puder do posypania.
• olej do smażenia.

Sposób przygotowania: Tradycyjne racuchy na drożdżach wymagają przygotowania zaczynu. W tym celu do miseczki należy rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i ok. 200 ml ciepłego mleka – wymieszać i pozostawić na ok. 10 minut, by drożdże urosły. W tym czasie warto zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach i odcisnąć nadmiar soku.

Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli, oraz dodać gotowy zaczyn i resztę mleka. Ciasto wyrabiać początkowo drewnianą łyżką, a następnie ręcznie. Stopniowo należy dokładać starte jabłka i wyrabiać jeszcze kilka minut, a następnie przykryć miskę ściereczką i pozostawić na ok. 60 minut, by ciasto zwiększyło swoja objętość.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i za pomocą zmoczonej w zimnej wodzie łyżki wykładać wyrośnięte ciasto. Racuszki z jabłkami smażyć, aż będą rumiane z obu stron. Koniecznie należy odsączyć je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z posypane cukrem pudrem.

Zobacz również

Podniebni Husarze. Nowy myśliwiec ma swoją nazwę

Podniebni Husarze. Nowy myśliwiec ma swoją nazwę

Lubicie śpiewać? Ta propozycja jest dla Was! Castingi właśnie się rozpoczęły

Lubicie śpiewać? Ta propozycja jest dla Was! Castingi właśnie się rozpoczęły

Polecamy

Po tę zupę ze słynnego baru ustawiają się kolejki. Odtworzyłam przepis, jest obłędna!

Po tę zupę ze słynnego baru ustawiają się kolejki. Odtworzyłam przepis, jest obłędna!

3 błędy, które popełniasz przy gotowaniu ryżu. Mogą kosztować cię zdrowie!

3 błędy, które popełniasz przy gotowaniu ryżu. Mogą kosztować cię zdrowie!

Nasyci brzuch, nacieszy oczy. Jej smak powala na kolana!

Nasyci brzuch, nacieszy oczy. Jej smak powala na kolana!