
Kopytka orkiszowe z dynią
Kopytka dyniowe
Składniki:
500 g ziemniaków,
350 g purée z dyni,
1,5 szklanki mąki orkiszowej (typ 630) + mąka do podsypania stolnicy,
szczypiorek,
sól,
kurkuma.
Jak zrobić kopytka orkiszowe z dynią?
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie, i odstaw do ostygnięcia. Ziemniaki dokładnie zagnieć, dodaj purée z dyni i wymieszaj. Dodaj mąkę, szczyptę soli, kurkumy i wymieszaj. Stolnicę posyp mąką i ugnieć ciasto przez około 2-3 minuty (jeśli ciasto się klei, dosyp więcej mąki).
Ciasto zawiń w rulon i pokrój na małe kawałki.
Każdy kawałek ciasta uformuj w kuleczkę i za pomocą wykałaczki zrób kształt dyni.
Kopytka gotuj we wrzącej wodzie przez kilka minut, aż kopytka wypłyną. Szczypiorek posiekaj na długie kawałki i włóż w środek kopytka.

Kasza orkiszowa z kurczakiem
Kasza orkiszowa z pieczarkami i kurczakiem
Składniki:
30 g cebuli,
1 ząbek czosnku,
5 pieczarek,
100 g mięsa z piersi z kurczaka,
2 łyżki oleju rzepakowego,
60 g kaszy orkiszowej,
150 ml bulionu warzywnego,
garść natki pietruszki,
sól, pieprz, tymianek.
Jak zrobić kaszę orkiszową z kurczakiem?
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki.
Mięso z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut, aż się zarumieni.
Gotowe mięso przełóż do miski i odłóż na bok. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek i smaż przez 2 minuty. Dodaj pieczarki, lekko posól i smaż, aż się lekko zarumienią,
a woda odparuje. Dodaj suchą kaszę i wymieszaj. Wlej gorący bulion i wymieszaj.
Gotuj pod przykryciem przez 10 minut, co jakiś czas przemieszaj.
Po 10 minutach ściągnij pokrywkę, przypraw pieprzem, tymiankiem i gotuj przez kilka minut (kasza ma wchłonąć cały płyn, w razie potrzeby dolej więcej bulionu).
Dwie minuty przed końcem dodaj mięso i wymieszaj. Gotowe kaszotto posyp posiekaną natką pietruszki.