Jak obrać granat? Łatwy sposób, dzięki któremu się nie pobrudzisz. Sprawdź, jak kroić owoc granatu i dodaj go do sałatek lub deserów

Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Granat to pyszny i zdrowy owoc, na który właśnie trwa sezon. Bez problemu znajdziemy go więc na sklepowych półkach popularnych dyskontów i supermarketów. Podpowiadamy, jak pokroić granat, żeby się nie ubrudzić i z łatwością korzystać z jego walorów.

W skrócie:

Soczyste i słodkie ziarenka granatu doskonale sprawdzają się w różnego typu sałatkach i jako dodatek do deserów. Polecam także zrobić z nich wyśmienity i zdrowy sok. Tylko jak obrać i kroić owoce granatu? To wcale nie jest trudne, jeśli znamy odpowiednią technikę. Pozwoli nam ona pokroić granat jak profesjonalista, nie ubrudzić się i z łatwością wyjąć smaczne ziarenka. Potem wystarczy posypać nimi sałatkę lub deser.

Jak obrać owoc granatu? Prosty sposób

  1. Najpierw umyj i dokładnie wytrzyj owoc, żeby nie wyślizgnął się z dłoni. Przygotuj niewielki, ale ostry nożyk. Najlepiej sprawdzi się taki, którego używasz do obierania i krojenia innych owoców.

  2. Czubkiem nożyka wykrój okrąg w górnej części granatu (tak jak na zdjęciu w galerii). Nożyk powinien wejść w owoc tylko na głębokość 1-2 mm, bo potrzebujemy jedynie oderwać skórkę.

  3. Zdejmij "czapeczkę" z granatu, powinna łatwo odejść. Zobaczysz wnętrze owocu oraz błonki, które dzielą go na kilka części.

  4. W taki sam sposób tnij nożykiem wzdłuż białych błonek.

  5. Teraz możesz palcami rozdzielić owoc, który otworzy się jak pomarańcza. W ten sposób łatwo wyjmiesz ziarenka.

Owoc granatu można obrać w prosty sposób. Sprawdź w galerii lub na filmie.
Owoc granatu można obrać w prosty sposób. Sprawdź w galerii lub na filmie.
Karolina Głogowska

Jak zrobić sok z granatu?

Granaty to owoce popularne w krajach leżących wokół Morza Śródziemnego, a także w Południowej Azji. Na bazarach w większych miastach Tajlandii czy Indonezji jest multum obwoźnych stoisk, na których kupisz pyszny sok z granatów. Sprzedawcy na twoich oczach wycisną go z owoców za pomocą specjalnej wyciskarki. Nie potrzebujesz jednak żadnych narzędzi, żeby przygotować taki sok w domu. Wystarczy, że obierzesz owoc zgodnie z powyższą instrukcją, a następnie zblendujesz ziarenka.

Czy warto jeść granaty?

Owoce granatu doskonale smakują, ale mają także szereg właściwości prozdrowotnych. Świetnie nawadniają organizm i gaszą pragnienie. Wspomagają także przemianę materii oraz wypróżnianie. Zawarte w nich składniki wzmacniają naczynie krwionośne oraz przeciwdziałają miażdżycy. Granaty są bogatym źródłem witaminy A, B, C i E, a także kwasu foliowego. Warto sięgać po te owoce jak najczęściej, kiedy tylko trwa na nie sezon.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni