W skrócie:
Soczyste i słodkie ziarenka granatu doskonale sprawdzają się w różnego typu sałatkach i jako dodatek do deserów. Polecam także zrobić z nich wyśmienity i zdrowy sok. Tylko jak obrać i kroić owoce granatu? To wcale nie jest trudne, jeśli znamy odpowiednią technikę. Pozwoli nam ona pokroić granat jak profesjonalista, nie ubrudzić się i z łatwością wyjąć smaczne ziarenka. Potem wystarczy posypać nimi sałatkę lub deser.
Jak obrać owoc granatu? Prosty sposób
Najpierw umyj i dokładnie wytrzyj owoc, żeby nie wyślizgnął się z dłoni. Przygotuj niewielki, ale ostry nożyk. Najlepiej sprawdzi się taki, którego używasz do obierania i krojenia innych owoców.
Czubkiem nożyka wykrój okrąg w górnej części granatu (tak jak na zdjęciu w galerii). Nożyk powinien wejść w owoc tylko na głębokość 1-2 mm, bo potrzebujemy jedynie oderwać skórkę.
Zdejmij "czapeczkę" z granatu, powinna łatwo odejść. Zobaczysz wnętrze owocu oraz błonki, które dzielą go na kilka części.
W taki sam sposób tnij nożykiem wzdłuż białych błonek.
Teraz możesz palcami rozdzielić owoc, który otworzy się jak pomarańcza. W ten sposób łatwo wyjmiesz ziarenka.

Jak zrobić sok z granatu?
Granaty to owoce popularne w krajach leżących wokół Morza Śródziemnego, a także w Południowej Azji. Na bazarach w większych miastach Tajlandii czy Indonezji jest multum obwoźnych stoisk, na których kupisz pyszny sok z granatów. Sprzedawcy na twoich oczach wycisną go z owoców za pomocą specjalnej wyciskarki. Nie potrzebujesz jednak żadnych narzędzi, żeby przygotować taki sok w domu. Wystarczy, że obierzesz owoc zgodnie z powyższą instrukcją, a następnie zblendujesz ziarenka.
Czy warto jeść granaty?
Owoce granatu doskonale smakują, ale mają także szereg właściwości prozdrowotnych. Świetnie nawadniają organizm i gaszą pragnienie. Wspomagają także przemianę materii oraz wypróżnianie. Zawarte w nich składniki wzmacniają naczynie krwionośne oraz przeciwdziałają miażdżycy. Granaty są bogatym źródłem witaminy A, B, C i E, a także kwasu foliowego. Warto sięgać po te owoce jak najczęściej, kiedy tylko trwa na nie sezon.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!