Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Niecodzienne pierogi z suszonymi śliwkami. Poznaj przepis na wyjątkowy deser. Zrobią furorę na Wigilię

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Farsz na domowe pierogi z suszonymi śliwkami można zmielić z orzechami na gładką masę.
Farsz na domowe pierogi z suszonymi śliwkami można zmielić z orzechami na gładką masę. Getty Images/phbcz/zdjęcie ilustracyjne
Domowe pierogi z suszonymi śliwkami to danie wigilijne podawane w Małopolsce. Do takich pierogów można także wykorzystać ugotowane owoce pozostałe z kompotu z suszu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Tradycyjne pierogi ze śliwkami podaje się z roztopionym masłem. Zobacz przepis na apetyczne pierogi z suszonymi śliwkami i serem.

W skrócie

Pierogi z suszonymi śliwkami to prawdziwy rarytas i cieszą się szczególnym powodzeniem wśród dzieci siedzących przy wigilijnym stole. Taki niecodzienny deser świetnie smakuje posypany zmielonymi orzechami włoskimi lub laskowymi. W sklepach można znaleźć suszone śliwki kalifornijskie, ale szczególnie zachęcam do użycia polskich owoców. Najlepiej, aby do tego przepisu nie sięgać po śliwki wędzone ani kandyzowane, gdyż zdominują smak mielonego cynamonu i sera.

Pierogi z suszonymi śliwkami – przepis na Wigilię

Liczba porcji: na 30 pierogów.
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli do smaku.

Farsz z suszonych śliwek:

  • 70 g suszonych śliwek,
  • 100 g zmielonego twarogu,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu.

Do podania:

  • 30 g uprażonych płatków migdałowych,
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią,
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%.

Czytaj także: Niebanalna propozycja dla wegetarian i nie tylko. Wypróbuj przepis na sycące i zdrowe pierogi z soczewicą

Jak zrobić pierogi z suszonymi śliwkami?

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę pszenną przesiej na stolnicę lub blat kuchenny. Powoli dolewaj wodę i przy pomocy noża zagarniaj powstające ciasto. Pod koniec mieszania dodaj olej i sól.
  2. Ciasto na pierogi powinno być sprężyste. Gdy stworzysz zwartą masę odstaw je do rozwinięcia glutenu do miski wysmarowanej olejem i przykrytej od góry czystą ściereczką kuchenną. Wystarczy 15 minut.
  3. Suszoną śliwkę namocz w gorącej wodzie na 10 minut. Po tym czasie odcedź i zblenduj na gładką masę razem z twarogiem i cynamonem.
  4. W garnku o grubym dnie zagotuj 4 l wody i posól.
  5. Ciasto na pierogi podziel na 4 porcje i cienko rozwałkuj. Szklanką lub wykrawaczką do ciasta odcinaj kółka.
  6. Na środku kładź łyżeczkę farszu i zamykaj, dokładnie sklejając brzegi.
  7. Gotowe pierogi ze śliwkami gotuj we wrzącej wodzie aż do wypłynięcia na wierzch. Zajmie to około 4 minut.
  8. Przed podaniem pierogi z suszoną śliwką można polać śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!