2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciasto, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt....
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Makowiec, kutia i inne, pyszne ciasta z makiem. Tradycyjne, proste przepisy. Jeszcze zdążysz przygotować je na święta

Tradycyjny polski makowiec

Ciasto, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt. Tradycyjnie mak był ucierany w makutrze, czyli specjalnej misie ze żłobieniami. Niektórzy do dziś kultywują ten sposób. Do maku dodaje się miód i rodzynki. Aby makowiec się udał, należy odpowiednio przygotować ciasto drożdżowe, które następnie zawija się w roladę. Całość polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Zobacz, jak zrobić tradycyjny makowiec.

Zobacz również

Świt Szczecin przez kilka minut był już w II lidze

Świt Szczecin przez kilka minut był już w II lidze

Trwają matury 2024. Zobacz harmonogram i najważniejsze informacje

Trwają matury 2024. Zobacz harmonogram i najważniejsze informacje

Polecamy

Domowe lody z mascarpone to niebo w gębie. Wystarczy zmieszać kilka składników

Domowe lody z mascarpone to niebo w gębie. Wystarczy zmieszać kilka składników

Ten makaron ze szparagami i kurczakiem zrobisz w mig. Prosty i pyszny obiad

Ten makaron ze szparagami i kurczakiem zrobisz w mig. Prosty i pyszny obiad

Domowa konfitura z rabarbaru. Jest tak dobra, że można się uzależnić

Domowa konfitura z rabarbaru. Jest tak dobra, że można się uzależnić