6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przepis na 10–12 kawałków....
fot. Shutterstock

Magiczna „Kuchnia Hogwartu” na cześć Harry’ego Pottera. Sprawdź przepisy na 36 karaluchów i czerwone ciasto

Urodzinowe ciasto red velvet z szarym kremem

Przepis na 10–12 kawałków.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30–35 minut

Składniki:
oliwa lub olej kokosowy
2 1/2 szklanki mąki pszennej, typ 550
1 szklanki cukru trzcinowego
2 1/2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 1/2 szklanki maślanki lub jej zamiennika*
białka 2 dużych jajek
1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego
1 łyżeczka białego octu winnego
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka niesłodzonego musu jabłkowego
szary krem (przepis na s. 117)
1/2 szklanki połówek orzechów pekan (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Natłuść trzy tortownice o średnicy 15 cm oliwą lub olejem kokosowym.
3. W dużej misce ręczną trzepaczką dokładnie wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę i sól.
4. W osobnej misce umieść maślankę, białka, barwnik spożywczy, ocet i ekstrakt wanilio wy. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.
5. Do mokrych składników dodaj ½ szklanki sosu jabłkowego, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, dodaj resztę sosu i ponownie starannie wymieszaj całość.
6. Wlej mokre składniki do suchych. Mieszaj, aż się połączą i aż znikną wszystkie grudki. Pamiętaj jednak, że ciasto będzie miało niejednolitą konsystencję ze względu na dodatek sosu jabłkowego.
7. Przelej ciasto do tortownic i umieść je na najniższym piętrze piekarnika. Piecz przez 30–35 minut lub do suchego patyczka.
8. Wystudź spody w foremkach i wyjmij dopiero, gdy całkiem ostygną.
9. Posmaruj jeden ze spodów szarym kremem.
10. Ułóż drugi spód na pierwszym, wierzch posmaruj kremem.
11. Ułóż trzeci spód na drugim i posmaruj kremem wierzch oraz boki ciasta.
12. Udekoruj ciasto połówkami orzechów pekan (jeśli ich używasz).

Zobacz również

Podwieczorek poetycki Teresy Glazar w Cafe Park w Rzeszowie

NOWE
Podwieczorek poetycki Teresy Glazar w Cafe Park w Rzeszowie

Kajko i Kokosz odwiedzą Wrocław. Bądźcie gotowi!

Kajko i Kokosz odwiedzą Wrocław. Bądźcie gotowi!

Polecamy

Apetyczna owsianka na słono. Takiej jeszcze nie jedliście!

Apetyczna owsianka na słono. Takiej jeszcze nie jedliście!

Apetyczne lody bakaliowe na wyciągnięcie ręki. Możesz je zrobić w domu

Apetyczne lody bakaliowe na wyciągnięcie ręki. Możesz je zrobić w domu

Ten makaron ze szparagami i kurczakiem zrobisz w mig. Prosty i pyszny obiad

Ten makaron ze szparagami i kurczakiem zrobisz w mig. Prosty i pyszny obiad