Kultowa pasta z makreli w nietypowej odsłonie. Jeden zaskakujący składnik podkręca smak i robi różnicę

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Dodatek koncentratu pomidorowego podkręca smak ryby
Dodatek koncentratu pomidorowego podkręca smak ryby Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Tradycyjnie podaje się ją z majonezem i jajkiem. Pasta z makreli na kanapki to propozycja wręcz kultowa. W wersji, którą proponuję, jest nieco lżejsza i mniej kaloryczna, ale co najmniej tak samo smaczna. Jeden zaskakujący składnik robi wyraźną różnicę i znacznie podkręca smak. Wypróbuj przepis na pastę kanapkową z makreli, a będziesz do niego wracać.

W skrócie

Pasta z makreli to jedno z najpopularniejszych smarowideł na kanapki. Prawdopodobnie ile domów – tyle rodzajów i propozycji przyrządzania pasty. Często przygotowuje się ją z gotowanym jajkiem, choć przyznam, że sama nie jestem zwolenniczką tego rozwiązania. Po pierwsze dlatego, że zarówno ryba, jak i jajko są na tyle wyraziste i dominujące, że wolę je w osobnych pastach. Po drugie, smarowidło z jajkiem trzeba szybciej spożyć, bo łatwiej się psuje. W mojej ulubionej paście z makreli, jajko jest zastąpione twarogiem, który doskonale komponuje się z rybą. Jest także jeden nieoczywisty dodatek, czyli koncentrat pomidorowy, który podkręca smak całości.

Zobacz także: Awanturka jak z PRL-u - przepis na pastę z twarogu i ryby

Pasta z makreli - przepis, który zachwyci całą rodzinę

Czas przygotowania: 10 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 1 kostka półtłustego twarogu,
  • 2 łyżki śmietany 12%,
  • 1 szalotka,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować prostą pastę z makreli wędzonej?

  1. Makrelę oczyściłam z ości i umieściłam w misce.
  2. Dodałam kostkę twarogu, rozgniotłam widelcem i zmieszałam oba składniki ze śmietaną. Jeśli wolisz gładką masę, możesz je zblendować.
  3. Dodałam drobno posiekaną cebulkę, koncentrat pomidorowy, pieprz i odrobinę soli, bo makrela i tak jest słona.
  4. Zmieszałam całość i zostawiłam na pół godziny, aby smaki się połączyły.
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.