9 z 17
Gotowa masa na piernik jest dość gęsta. Przełóż ją do...
fot. Katarzyna Puczyńska

Piernik z powidłami. Krok 7

Gotowa masa na piernik jest dość gęsta. Przełóż ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

10 z 17
Piecz piernik przez godzinę w 170 stopniach. Gotowy wystudź,...
fot. Katarzyna Puczyńska

Piernik z powidłami. Krok 8

Piecz piernik przez godzinę w 170 stopniach. Gotowy wystudź, przekrój na pół i posmaruj powidłami śliwkowymi.

11 z 17
Zawiń szczelnie ciasto w folię spożywczą i odstaw na minimum...
fot. Katarzyna Puczyńska

Piernik z powidłami. Krok 9

Zawiń szczelnie ciasto w folię spożywczą i odstaw na minimum trzy do pięciu dni. Może nawet leżakować przez tydzień. Po tym czasie udekoruj go rozpuszczoną czekoladą.

12 z 17
Rozpuść 100 g czekolady z łyżką zimnego masła, najlepiej w...
fot. Katarzyna Puczyńska

Piernik z powidłami. Krok 10

Rozpuść 100 g czekolady z łyżką zimnego masła, najlepiej w kąpieli wodnej tzn. włóż czekoladę i masło do garnuszka i oprzyj go na większym garnku wypełnionym do 1/3 wysokości wodą. Całość podgrzewaj.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kontrowersyjny mrożony pomidor z burratą. Ten przepis podbija TikToka

Kontrowersyjny mrożony pomidor z burratą. Ten przepis podbija TikToka

Chrupiąca i smakowita. Ta letnia surówka z cukinią to samo zdrowie na talerzu

Chrupiąca i smakowita. Ta letnia surówka z cukinią to samo zdrowie na talerzu

Bezglutenowe bułki z soczewicy. Przebojowy przepis z TikToka

Bezglutenowe bułki z soczewicy. Przebojowy przepis z TikToka

Zobacz również

To ciasto na gofry zawsze się udaje. Upieczesz je w 30 minut

To ciasto na gofry zawsze się udaje. Upieczesz je w 30 minut

Najprostszy placek z agrestem do kawy. Będzie lekki jak chmurka

Najprostszy placek z agrestem do kawy. Będzie lekki jak chmurka