5 z 11
Prawidłowym działaniem w kuchni jest natłuszczaniem warzyw...
fot. 123rf.com/ lenyvavsha

Natłuszczanie kratek grilla

Prawidłowym działaniem w kuchni jest natłuszczaniem warzyw na grilla lub mięsa, a nie rusztu. Olej wylewany lub spryskiwany na żar może wzniecić mocny ogień.

6 z 11
Na grillu powinno się kłaść średniej wielkości kawałki lub...
fot. pixabay.com/Republica

Zbyt małe kawałki mięsa

Na grillu powinno się kłaść średniej wielkości kawałki lub duże i około 1,5-2 centymetrowe plastry mięsa lub warzyw. Zbyt małe kawałki mogą wpaść do żaru i się spalić. Polane olejem produkty na grilla ponadto wzmocnią ogień.

7 z 11
W trakcie grillowania mięsa, szczególnie steków, nie dotykaj...
fot. pixabay.com/dbreen

Nie nakłuwaj mięsa

W trakcie grillowania mięsa, szczególnie steków, nie dotykaj mięsa. Zabronione jest nakłuwanie, przekrajanie i dociskanie do rusztu. Stek można przewracać specjalnymi szczypcami. Dzięki temu sztuka mięsa będzie soczysta i równomiernie upieczona.

8 z 11
Błędem jest stosowanie zasady, że każde jedzenie będzie...
fot. wikimedia commons/domena publiczna

Brak znajomości temperatury

Błędem jest stosowanie zasady, że każde jedzenie będzie upieczone osiągając 70 stopni Celsjusza. W ocenie, czy danie jest gotowe pomoże termometr kuchenny.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Najlepsze kotleciki z cukinii na obiad. Poznaj fit przepis

HIT DNIA
Najlepsze kotleciki z cukinii na obiad. Poznaj fit przepis

Nie uwierzysz, z czego są te gofry. To tylko jeden składnik, a smakują wybornie

Nie uwierzysz, z czego są te gofry. To tylko jeden składnik, a smakują wybornie

Najlepszy kebab w Polsce! Książulo odwiedził knajpę w Wielkopolsce!

Najlepszy kebab w Polsce! Książulo odwiedził knajpę w Wielkopolsce!

Zobacz również

Ta owsianka smakuje jak tiramisu, ale jest zdrowa i mniej kaloryczna

Ta owsianka smakuje jak tiramisu, ale jest zdrowa i mniej kaloryczna

Smakuje lepiej niż grecka. Do mojej sałatki z fetą dodaję nieoczywisty składnik

HIT DNIA
Smakuje lepiej niż grecka. Do mojej sałatki z fetą dodaję nieoczywisty składnik