5 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze. Po ostatnim zdjęciu przejdziesz na i.pl.
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
Gdy chcemy dać znać obsłudze, że posiłek smakował nóż i...
fot. Anna Daniluk

Jak ułożyć sztućce? Savoire-vivre przy stole. Zobacz porady ekspertki od dobrego zachowania

Smaczny posiłek

Gdy chcemy dać znać obsłudze, że posiłek smakował nóż i widelec powinien być ułożony w poprzek, na talerzu. Nóż powinien być pod spodem widelca. Wzorcowo nóż i widelec powinny być skierowane trzonkami w prawą stronę. Ułożenie noża w lewą stronę (jak na zdjęciu) jest spotykane, ale nie zgodne z zasadami savoire-vivre.

Zobacz również

Drugi mecz Trefla Sopot także na plus

Drugi mecz Trefla Sopot także na plus

Niezwykły jubileusz Bramy Opatowskiej w Sandomierzu. Ma 95 lat! [ZDJĘCIA]

Niezwykły jubileusz Bramy Opatowskiej w Sandomierzu. Ma 95 lat! [ZDJĘCIA]

Polecamy

Obłędny budyń czekoladowy na deser. Zawsze wychodzi. Trudno mu się oprzeć!

Obłędny budyń czekoladowy na deser. Zawsze wychodzi. Trudno mu się oprzeć!

To najprostsze ciasto z rabarbarem, jakie istnieje. Można jeść jeszcze ciepłe!

To najprostsze ciasto z rabarbarem, jakie istnieje. Można jeść jeszcze ciepłe!

Najlepsze żeberka w miodzie. Dosłownie palce lizać!

Najlepsze żeberka w miodzie. Dosłownie palce lizać!