4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nieugotowany ryż może zawierać zarodniki bakterii Bacillus...
fot. pixabay.com

Jak przechowywać i podgrzewać ugotowaną żywność? Nie wyrzucaj resztek jedzenia do kosza na śmieci

Ryż

Nieugotowany ryż może zawierać zarodniki bakterii Bacillus cereus, a te mogą przetrwać nawet po ugotowaniu ryżu. Jeśli ryż zostanie później pozostawiony w temperaturze pokojowej, zarodniki mogą rozwinąć się w bakterie, które namnażają się i mogą wytwarzać toksyny. To z kolei prowadzi do zatrucia pokarmowego. Dlatego ryż najlepiej jest podawać zaraz po ugotowaniu, a kiedy ostygnie, przechowywać go w lodówce nie dłużej niż 1 dzień. Następnie nie należy podgrzewać go więcej niż jeden raz.

Zobacz również

Droga na Kiesberg jest już gotowa. To ważny skrót między dwoma trasami przelotowymi

Droga na Kiesberg jest już gotowa. To ważny skrót między dwoma trasami przelotowymi

Świstaki w Tatrach wykopują się spod śniegu

Świstaki w Tatrach wykopują się spod śniegu

Polecamy

Żeberka w coli. Poznaj przepis na danie, które jest hitem Internetu

Żeberka w coli. Poznaj przepis na danie, które jest hitem Internetu

Pikantna pasta paprykowa do grillowanego mięsa. Świetnie podbija smak potraw

Pikantna pasta paprykowa do grillowanego mięsa. Świetnie podbija smak potraw

To najprostsze ciasto z rabarbarem, jakie istnieje. Można jeść jeszcze ciepłe!

To najprostsze ciasto z rabarbarem, jakie istnieje. Można jeść jeszcze ciepłe!