
Zapiekanka z młodej kapusty. Krok 3
Mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach. Ja wybrałam łopatkę wieprzową, ale równie dobrze możesz przygotować zapiekankę np. z mięsa z indyka.

Zapiekanka z młodej kapusty. Krok 4
Przecier pomidorowy przelej do garnuszka, możesz go delikatnie podgrzać. Dopraw przyprawami. Ja lubię dodawać oregano, bazylię i odrobinę chili, a także szczyptę soli i pieprzu. Część sosu odłóż na później — podasz go z gotową zapiekanką.

Zapiekanka z młodej kapusty. Krok 5
Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na małej ilości oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć do mięsa razem z podsmażoną cebulą. Dodaj także jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Zamiast ząbków czosnku możesz wsypać łyżeczkę czosnku granulowanego.

Zapiekanka z młodej kapusty. Krok 6
Teraz wystarczy dobrze wymieszać mięso. Najlepiej zrobić to ugniatając je rękami przez minimum minutę. Dzięki temu mięso będzie dobrze wyrobione — łyżką zajmie to znacznie więcej czasu.