Domowy pasztet z białej fasoli na kanapki. Sprawdź przepis na wielkanocne śniadanie. Goście będą prosić o dokładkę

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Upieczony pasztet z białej fasoli urozmaici świąteczne menu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania pasztetu z białej fasoli.
Upieczony pasztet z białej fasoli urozmaici świąteczne menu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania pasztetu z białej fasoli. Anna Daniluk
Na stole wielkanocnym nie muszą pojawiać się jedynie dania mięsne. Pysznym i sycącym daniem będzie pasztet z białej fasoli doprawiony wyrazistymi przyprawami. To danie będzie odpowiednie dla wegetarian, którzy nie stronią od jajek w swoim menu. Upiecz go dzień wcześniej i zjedz na kanapce.

W skrócie

Pożywny pasztet z białej fasoli to potrawa, która nie należy do tradycyjnych przysmaków na wielkanocnym stole. Jednak zachęcam, aby urozmaicić świąteczny jadłospis tym warzywnym przysmakiem. Dzięki wysokiej zawartości białka zawartej w strączkach nasyci na długo. Wypróbuj przepis na pożywny pasztet z białej fasoli dla całej rodziny.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania pasztetu z białej fasoli

Pasztet z białej fasoli – prosty przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: dla 8-10 osób.
Czas przygotowania: do 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g białej fasoli z puszki,
  • 1 biała cebula,
  • 1/2 główek czosnku,
  • 1/2 pora,
  • 1 mały seler,
  • 3 jajka,
  • 20 g masła Łaciate,
  • 1 łyżka musztardy diżońskiej,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego koperku,
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

reklama

Jak zrobić pasztet z białej fasoli?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku cebulę, selera i czosnek obrałam i położyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Pora umyłam, przekroiłam na pół, dodałam do warzyw i polałam łyżką oleju.
  3. Warzywa wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180° Celsjusza i piekłam przez 30 minut.
  4. Fasolę z puszki wrzuciłam do miski. Dodałam musztardę, zioła i doprawiłam solą i pieprzem.
  5. Wszystkie składniki zmiksowałam blenderem na gładką masę.
  6. Upieczone warzywa wyjęłam z piekarnika, dodałam masło i wymieszałam.
  7. Do fasoli z przyprawami dodałam upieczone warzywa i ponownie zblendowałam na gładką masę.
  8. Jajka rozmieszałam w kubku i dodałam do masy z fasoli i warzyw.
  9. Masę z warzyw i fasoli dokładnie wymieszałam i przełożyłam do keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Pasztet z fasoli piekłam przez 45 minut w 180° Celsjusza.
  11. Domowy pasztet z fasoli i warzyw najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Gotowanie fasoli na pasztet

Wielkanocny pasztet z białej fasoli można zrobić także z samodzielnie ugotowanych strączków. Wystarczy namoczyć fasolę w zimnej wodzie, odstawić na noc do namoczenia i następnego dnia odcedzić na sitku. Następnie fasolę warto przelać bieżącą wodą i gotować w świeżej wodzie na małej mocy palnika przez około 1,5-2 godziny. Fasolę należy gotować, aż będzie miękka, odcedzić i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Więcej inspiracji znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni

Upieczony pasztet z białej fasoli urozmaici świąteczne menu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania pasztetu z białej fasoli.

Domowy pasztet z białej fasoli na kanapki. Sprawdź przepis n...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni