1 z 13
Przewijaj galerię w dół

fot. Małgorzata Genca/PolskaPress
W maju zaczynają się nowalijki z gruntu. Kliknij, aby zobaczyć galerię z nowalijkami.
2 z 13

fot. Mariusz Kapala/Gazeta Lubuska
Rzodkiewki
Młode rzodkiewki są źródłem siarki i błonnika. Znakomicie smakują na kanapce lub jako składnik sałatki.
3 z 13

fot. Aneta Żurek/PolskaPress/Gazeta Krakowska
Szczypiorek
Szczypiorek to obowiązkowy dodatek na kanapkach z twarożkiem. Nawet często używa się powiedzenia: „wesoły jak szczypiorek na wiosnę”. Świadczy to o popularności tego zdrowego warzywa.
4 z 13

fot. Anna Kaczmarz/PolskaPress/Dziennik Polski
Szpinak
Sezon na szpinak trwa od czerwca. Pierwsze egzemplarze można kupić już z końcem maja. Liście szpinaku będą świetnym składnikiem pożywnych koktajli.