5 z 13
Warzywo korzeniowe można je zajadać niemal cały rok. Sezon...
fot. Joanna Urbaniec/Gazeta Krakowska

Korzeń pietruszki

Warzywo korzeniowe można je zajadać niemal cały rok. Sezon na pietruszkę z gruntu zaczyna się w maju. Warto wtedy przygotowywać sycące zupy i dodawać je jako farsz do tart.

6 z 13
Sezon na ogórki nadchodzi z końcem maja i początkiem...
fot. Joanna Urbaniec/Gazeta Krakowska

Młode ogórki

Sezon na ogórki nadchodzi z końcem maja i początkiem czerwca. Wtedy można przyrządzać domową mizerię lub chłodnik.

7 z 13
Szczaw pojawia się na bazarach w maju. To świetny składnik...
fot. Joanna Urbaniec/Gazeta Krakowska

Szczaw

Szczaw pojawia się na bazarach w maju. To świetny składnik na tradycyjną polską zupę szczawiową lub ukraiński barszcz zielony.

8 z 13
Sezon na szparagi zaczyna się w maju i trwa do końca...
fot. Łukasz Kaczanowski/PolskaPress

Szparagi

Sezon na szparagi zaczyna się w maju i trwa do końca czerwca. To źródło witaminy K i kwasu foliowego. Warto jeść go w formie sałatki lub podawać ugotowane z sosem beszamelowym i jajkiem ugotowanym w koszulce.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Najlepsze kotleciki z cukinii na obiad. Poznaj fit przepis

HIT DNIA
Najlepsze kotleciki z cukinii na obiad. Poznaj fit przepis

Nie uwierzysz, z czego są te gofry. To tylko jeden składnik, a smakują wybornie

Nie uwierzysz, z czego są te gofry. To tylko jeden składnik, a smakują wybornie

Co zjeść na Jarmarku Dominikańskim? Byłam, zjadłam i piszę, czy warto

O TYM SIĘ MÓWI
Co zjeść na Jarmarku Dominikańskim? Byłam, zjadłam i piszę, czy warto

Zobacz również

Najlepsze kotleciki z cukinii na obiad. Poznaj fit przepis

HIT DNIA
Najlepsze kotleciki z cukinii na obiad. Poznaj fit przepis

Najlepszy kalafior w cieście na obiad. Będziesz go pałaszować do ostatniego kęsa

Najlepszy kalafior w cieście na obiad. Będziesz go pałaszować do ostatniego kęsa