Comfort food - co to jest? Przepisy na jedzenie na pocieszenie

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najciekawsze pomysły i przepisy na comfort food
Najciekawsze pomysły i przepisy na comfort food gettyimages.com/Fudio
Przepisy na comfort food to coś, co może odmienić Twój dzień. Co to jest comfort food? Najprościej mówiąc to, co najbardziej Ci smakuje i sprawi, że poczujesz się lepiej. W naszym artykule znajdują się posty z Instagrama dotyczące comfort food. Zobacz, który Cię zainspiruje i poprawi twój dzień.

Co to jest comfort food?

Dla każdego z nas comfort food może być czymś zupełnie innym, ale jest pewna grupa produktów, które niemal każdy człowiek żyjący w naszej szerokości geograficznej tak określi. Do comfort food można zaliczyć np.

  • rosół
  • pizzę
  • czekoladę
  • lody
  • pieczonego kurczaka

Jest to więc jedzenie, po które chętnie sięgamy, gdy mamy gorszy nastrój, gdy potrzebujemy pocieszenia i szukamy go właśnie na talerzu. Comfort food jest ściśle powiązane z psychologią, z szukaniem uczucia bezpieczeństwa, jakiego zaznaliśmy w dzieciństwie. To najczęściej jedzenie, które uwielbialiśmy w dzieciństwie, z którym kojarzy się rodzinny dom.

Skąd wzięła się nazwa comfort food?

Określenie to po raz pierwszy wykorzystano w 1966 roku w amerykańskiej prasie. Dotyczyło jedzenia, po które sięgają osoby z otyłością, gdy nie radzą sobie ze stresem. Z czasem comfort food pojawiał się coraz częściej w podobnych kontekstach.

Dzisiaj comfort food używane jest nie tylko w psychologii, ale także przez osoby związane z gastronomią. Jednocześnie z określenia chętnie korzystają internauci, określając jako comfort food wszystkie swoje kulinarne guilty pleasure.

Pomysły i przepisy na comfort food

Tortilla a’la pizza /przepis/
.
Nie masz pomysłu na kolację? Nie chce Ci sie tracić czasu na długie gotowanie? Mam dla Ciebie pyszny pomysł. Potrzebujesz tylko kilka składników.
.
Tortilla
Zupa pomidorowa @purena.polska
Ulubione „pizzowe” składniki- u mnie salami i ser
.
Placki tortilli smarujesz zupą pomidorową @purena.polska
Układasz szynkę/salami, ser
Zamykasz
Układasz na blaszce z papierem do pieczenia
.
Zapiekasz ok 15 min w 200stopniach
.
Do tego lekka sałatka i gotowe!
.
Smacznego !
.
Reklama @purena.polska
.
#kolacjanaciepło #kolacjawdomu #szybkakolacja #pysznakolacja #pysznejedzonko #pysznieizdrowo #pysznieiszybko #szybkiejedzenie #szybkiejedzonko #kolacjanaszybko #prostakolacja #prostejedzenie #prosteprzepisy #tortilla
.
Kolacja , tortilla , comfort food , jedzenie , przepisy


Czasem, w ferworze wyznaczania kolejnych celów i dążenia za pięknymi marzeniami zapominamy celebrować tych, które już są spełnione.

Gdy kupowałam to mieszkanie już spory czas temu, jeszcze jako dziurę w ziemi, wyobrażałam sobie, jak będę spędzać czas na tarasie na dachu. Myślałam o tych wszystkich beztroskich dniach, o słońcu, o roślinach na tarasie, o piciu kawy tuż po wschodzie słońca, o leżeniu na wygodnych poduchach i o wszystkich pięknych zachodach słońca.

Wielki taras na dachu, z widokiem na miejską dżunglę, to było moje ogromne marzenie od lat - i, jak się domyślacie, nie było łatwo znaleźć mieszkanie, które to kryterium spełniało.

W polskich warunkach z korzystaniem z tarasu bywa różnie. Bo deszcz, bo zimno, bo wieje, bo poduchy przykryte pod pokrowcem i nie chce się wszystkiego rozkładać na 15 minut 🤪

Ale dzisiaj, leżąc właśnie na tych wygodnych poduchach, uświadomiłam sobie, że spędzam ten dzień dokładnie tak, jak sobie kiedyś wymarzyłam. A nawet lepiej, bo nie podejrzewałam, że będę mieć na tarasie basen. I nie sądziłam, że oprócz ukochanego męża będę miała też te dwie radosne psie mordki. I uśmiechnęłam się do siebie.

Przebyłam daleką drogę od dziecięcych marzeń i dziś cieszę się tym bez żadnego „ale”. 🥰

Te normalne dni mają w sobie najwięcej magii.

1 - wiatr, słońce, woda, kawa, czyli klimat jak na żaglach

2 - chałka z dżemem na śniadanie to moje comfort food

3 - jogurt, granola, owoce i to wszystko w basenie oczywiście

4 - na tym zdjęciu są dwa psy 👀

5 - tu też 😉 a u mnie cały dzień w klapkach i stroju kąpielowym

6 - prostota na talerzu (sałata i rzodkiewka też z tarasu)

7 - chillout, zero obowiązków i zero oczekiwań

8 - torba Girls Money Club i ręcznik z żagli, czyli ulubione akcesoria nie tylko wakacji

9 - chowamy się przed słońcem

10 - dwie minuty później obie już spałyśmy


Zapiekany camembert to klasyk, który smakuje mi o każdej porze roku! 🧀 Wiosną i latem staje się ulubioną przekąską z grilla, idealną na pikniki i spotkania w ogrodzie 😋 Jesienią i zimą natomiast doskonale sprawdza się jako rozgrzewający comfort food, który umila mojej rodzinie chłodne wieczory. A ten przepis na naleśniki ze szpinakiem z camembertem to prawdziwy hit! 🤩 Zawsze robi furorę na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie dajcie mu szansę! ;)

SKŁADNIKI:
1 opakowanie naleśników ze szpinakiem JAWO
3 krążki sera camembert
1 ząbek czosnku
kilka gałązek szczypiorku
kilka gałązek tymianku

PRZYGOTOWANIE:
Naleśniki rozmrażamy, a następnie rozwijamy. Farsz szpinakowy zsuwamy na środek placka i układamy na nim ser camembert. Posypujemy listkami tymianku i dodajemy 3-4 cienkie plasterki czosnku. Zawijamy ser w naleśnik. Kładziemy na kolejnym naleśniku łączeniem do dołu i ponownie zawijamy.

Arkusz papieru do pieczenia skrapiamy wodą, odciskamy i układamy na nim naleśnik z camembertem, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Tę samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami. Danie pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni (góra-dół). Upieczone naleśniki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Niedziela niehandlowa, a Ty masz smaka na jakiś comfort food? Spieszę z pomocą, o to 5 przepisów, które zrobisz mając zakupy z osiedlowego marketu. Zapraszam na Youtube.

#foxxgotuje #przepis #niedziela #niehandlowa #gastrofaza


Poniedziałek minie, tydzień zginie❗️

Najgorsze mamy już za sobą, teraz byle do piątku🤩

Chodźcie do Tawerny, gdzie już czekamy na Was z pysznym obiadem😋

Nasza włoska bruschetta🇮🇹świetnie spisze się na start lub na mały głód, a pizza z pieca opalanego drewnem🪵 to idealny comfort food na taką pogodę🍕

Znajdziecie nas na rynku Manufaktury👋🏻


#obiad #szybkiobiad #obiadbezmięsa #wegeobiad #obiadnadziś #lunch #lunchtime #lunchbreak #lunchideas #bruschetta #bruschettatime #pizza #pizzalover #pizzatime #pizzarecipe #dzieńbezpizzydniemstraconym #vegan #veganfood #veganrecipes #veganlife #wegańskie #weganskieprzepisy #italianfood #italianfood #wloskiejedzenie #łódź #lodzkierestauracje #manufaktura #manufakturalodz #jemywlodzi


Posiłek na bazie pełnoziarnistych wrapów z grillowanym kurczakiem to strzał w dziesiątkę! 💥 Dodajcie trochę warzyw i ulubionego sosu, a otrzymacie prawdziwy comfort food 🙂
🔍 Szukaj na przepisy.pl > Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla


#wrapy #grill #warzywa #pełnoziarniste #obiad #przekąska #pysznedanie #zainspirujsie #kulinarneinspiracje #food #delicious #tasty #homemade


Dziś bardziej pomysł na obiad, niż przepis sam w sobie. Ale za to jaki! Mam nadzieję, że dasz się zainspirować :)

Co tutaj mamy? Pieczone ziemniaczki (ja robię we frytownicy beztłuszczowej - kocham!), ugotowane brokuły, jajo sadzone i szparagi owinięte szynką (można i boczkiem), a jakże - też z airfryera.

Całość prosta, a tak dobra, że nic mi już do szczęscia nie trzeba :D

A jaki jest Twój comfort food?

#jedzenie #obiad #szparagi #pieczoneziemniaczki #jajosadzone #brokuly #szparagizszynka #zieloneszparagi #prostejedzenie #dobrejedzonko #comfortfood #gotowanie


Do trzech razy sztuka🙆🏼‍♀️ Wczoraj napisalam tego posta, ale Instagram się zbuntował i go nie wrzucił. Dzisiaj rano zaczęłam pisać od nowa, ale nie zapisał się w roboczych... więc... podejście numer trzy:
Gnocchi z pesto to jedno z najbardziej bazowych i podstawowych dań kuchni włoskiej. Szybkie, pyszne, prawdziwy comfort food. Czy może być lepiej ? Może !
Podajcie je na świeżej rukoli ,z winegretem z cytryną, czosnkiem i oliwą. Powiew lata i słońca gwarantowany ! Dla podbicia białka podsmażyłam tofu i zrobilam a'la skwarki. Na wierzch suszone płatki chilli.

Wiecie że pierwsze wzmiabki i pesto pochodzą z czasów Imperium Rzymskiego! Dzisiejsza forma pesto, znana jako Pesto alla Genovese, pochodzi z Genui we włoskiej Ligurii.
Klasyczne składniki to świeża bazylia, czosnek, orzeszki piniowe, parmezan, pecorino i oliwa z oliwek. Tradycyjnie pesto przygotowuje się w moździerzu, aby uzyskać wyjątkowy smak i teksturę. 🧄🧀🌱 W wersji wegańskiej ser zastępujemy płatkami drożdżowymi.
Pesto jest nie tylko pysznym dodatkiem do makaronów, ale świetnie sprawdza się również jako sos do kanapek, dodatek do sałatek czy nawet do pizzy! 🍝🥗🍕

#pesto #historiapesto #italianfood #kulinarnehistorie #foodlover #veganoitaliano #włoskiobiad #italiancuisine
#pestopasta
#gnocchi #fastfitfood #yummyveganfood #tastyvegan #wlochynatalerzu #jakwewłoszech #gotujzpomysłem #ideafordinner #cooklikeanitalian #cooklikeapro #sundaylunch #weekenddinner


Zapraszamy na Rozmowy o weganizmie. Odwiedź nas w Gdańsku w sobotę 25 maja. Porozmawiamy w takim składzie 👇

🌿 Justyna Żak, w sieci znana jako @juszes jest twórczynią internetową. Wykorzystuje swoje profile do promocji diety roślinnej i podnoszenia świadomości ekologicznej, dzieli się wegańskimi przepisami oraz treściami o charakterze lifestyleowym i humorystycznym. Jest weganką od 8 lat, do czego zainspirowała ją miłość do zwierząt, którą wyraża także wspierając prozwierzęce akcje i organizacje.

🌿 @tomek.medrek - bloger, influencer specjalizujący się w roślinnych przepisach z pogranicza kuchni polskiej i comfort food. Wspólnie z żoną publikuje je na blogu veganhigh oraz profilu na Instagramie: tomek.medrek. Udowadnia, że wegańskie gotowanie może być kreatywne, smakowite i nie musi wiązać się z wieloma wyrzeczeniami.

🌿 Łukasz Musiał – aktywista społeczny, od wielu lat działa na rzecz praw ludzi i zwierząt. Weganin od 17 lat. Koordynator kampanii stopklatka (Fundacji Viva!) o chowie przemysłowym zwierząt. Współzałożyciel Inicjatywy Na Rzecz Zwierząt BASTA!. Organizator wielu wydarzeń, protestów i akcji o tematyce prozwierzęcej i wegańskiej. Zaangażowany w aktywizm śledczy i nagłaśnianie przemocy wobec zwierząt w hodowlach futrzarskich i rzeźniach. Występował w wielu reportażach telewizyjnych o śledztwach i dotyczących traktowania zwierząt. Współtwórca dwóch filmów dokumentalnych "To tylko zwierzęta" i "W jak wybór".

🌿 Spotkanie poprowadzi Karolina Czechowska - aktywistka prozwierzęca, weganka, koordynatorka roślinnej kampanii @zostan.wege Fundacji Viva. Edukuje, inspiruje do zmiany i wegańsko gotuje w social mediach kampanii. Organizatorka wielu akcji ulicznych o wegańskiej tematyce, współpracuje z kampanią śledczą Stopklatka.

25 maja 2024, Gdańsk, godz. 16.00, Sztuka Wyboru, ul. Słowackiego 19 (sala 1 piętro), wstęp bezpłatny.
@fundacjaviva


Przedstawiamy zwycięzców Bolt Food Awards!🌟

Te restauracje naprawdę zasłużyły na swoje miejsce na podium. Od przygotowania idealnych pozycji comfort food po oferowanie wyjątkowych dań, szybko zyskujących na popularności lub bycie miejscem, uwielbianym przez lokalsów.

Prosimy o werble... 🥁

💚 Kochani przez lokalsów: @kurawarzyw, @bistroantidotum , @naokraglopizza, @masisopoznan, @rynek_kebab_wroclaw , @halong_lodz
🔥 Warte zamówienia: @yachekorea, @kathicurrykrakow, My Taste Kebab, Vietlabb by Tran Tran (@foodfyrtel), @nano.kebab, @restauracjalaxmi, @kuranty_torun
🍔 Król Comfort Food: @dobra_bula, @kreskamaki_pizzeria_krakow, @delhihousegdansk, @yummypunjaby.pl, @setka_wroclaw, Obiady Domowe Rumcajs i Hanka

Sprawdźcie apkę Bolt Food i zamówcie od wygranych z darmową dostawą*.

#BoltFood #boltfoodawards2024

*Do 26.05.2024. Maksymalna wartość zniżki 10 PLN.


ZOBACZ KONIECZNIE

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni