3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Na 4 porcje...
fot. Ola O. Smit

Bałtycki wieniec, łotewski deser z chleba i smażone śledzie. Zuza Zak dzieli się przepisami z bałtyckiej kuchni

Smażone śledzie z estońskimi ziołami, marynowaną cebulą i sosem tatarskim

Na 4 porcje
pescowegetaiańskie


Składniki:
2 łyżki mąki pszennej
4 filety śledzi
2-3 łyżki oleju rzepakowego
sól i biały pieprz

Na marynowaną cebulę
1 cienko pokrojona czerwona cebula
100 ml octu winnego

Na sos tatarski

3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka majonezu
3 ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę

Na zioła do ryb

1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Aby zrobić marynowaną cebulę, wsyp ją do miski, posyp solą i polej octem winnym. Odstaw ją na 20 minut, a później odcedź.

Aby zrobić sos tatarski, wymieszaj wszystkie jego składniki i dopraw solą i pieprzem do smaku. Nie przesadź z solą, ponieważ ogórki kiszone są słone. Odstaw sos.

Aby przygotować zioła do ryb, po prostu zmiel wszystkie składniki na proszek w młynku albo utrzyj w moździerzu.

Na dużym talerzu wymieszaj mąkę z 1 łyżeczką ziół do ryb (resztę przechowuj przez kilka miesięcy w szczelnym pojemniku). Obtocz śledzie w niej z obu stron.

Podgrzej olej na patelni, na średnim ogniu i smaż śledzie przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i złociste.

Odsącz je z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Podawaj je posypane marynowaną czerwoną cebulą i sosem tatarskim.

Zobacz również

Dni Gorlic 2024. Coverowo i kolorowo w Parku Miejskim

Dni Gorlic 2024. Coverowo i kolorowo w Parku Miejskim

Górnik Zabrze. Jan Urban: Kontuzja Szymona Czyża wygląda na poważną

Górnik Zabrze. Jan Urban: Kontuzja Szymona Czyża wygląda na poważną

Polecamy

Ta sałatka to bomba witaminowa. Zjesz ją szybciej niż zrobisz

Ta sałatka to bomba witaminowa. Zjesz ją szybciej niż zrobisz

Dzięki tej marynacie mięso nie będzie suche. Zrobisz ją w 5 minut!

Dzięki tej marynacie mięso nie będzie suche. Zrobisz ją w 5 minut!

Cudownie wilgotne ciasto pomarańczowe. Delicja jakich mało!

Cudownie wilgotne ciasto pomarańczowe. Delicja jakich mało!