4 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Na 4 porcje...
fot. Ola O. Smit

Bałtycki wieniec, łotewski deser z chleba i smażone śledzie. Zuza Zak dzieli się przepisami z bałtyckiej kuchni

Łotewski trifle z żytniego chleba i letnich owoców

Na 4 porcje
(wegetariańskie)


Składniki:

2 łyżki niełuskanych nasion konopi - opcjonalnie
400 g letnich owoców, np.: truskawek, jeżyn, malin i czarnych porzeczek
1 łyżka drobnego cukru
500 ml (2 szklanki) śmietany kremówki
1 łyżka cukru-pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
jadalne kwiaty, np. nagietka lub jabłoni, do dekoracji

Na prażone żytnie okruszki:

300 g (2 3/4 szklanki) żytnich okruszków
2 łyżki miękkiego, brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Jeśli używasz nasion konopi, praż je na suchej patelni, na średnim ogniu, aż zaczną pachnieć. Następnie zmiel je drobno robotem kuchennym.

Umyj owoce, odcedź je i wsyp do miski. Większe podziel na połówki lub ćwiartki. Posyp je cukrem, obtocz w nim i odstaw.
Aby zrobić prażone żytnie okruszki, wymieszaj okruszki z brązowym cukrem i cynamonem, wrzuć na suchą patelnię i praż ok. 15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zrobią się chrupiące. Zdejmij je z ognia i wymieszaj z nasionami konopi, jeśli ich używasz.

Lekko ubij śmietanę, dodaj do niej cukier puder i ekstrakt waniliowy i ubij na sztywno.

Na dno każdego pucharka (albo dużej salaterki) nasyp kolejno warstwę żytnich okruszków, łyżkę pocukrzonych i połowę bitej śmietany. Powtórz warstwy, aby wykorzystać wszystkie składniki. Zakończ warstwą bitej śmietany. Wstaw deser do lodówki na kilka godzin.

Tuż przed podaniem udekoruj go żytnimi okruszkami i jadalnymi kwiatami.

Zobacz również

Teleopieka i dzienny dom pobytu dla seniorów w gminie Włoszakowice. A to nie wszystko

Teleopieka i dzienny dom pobytu dla seniorów w gminie Włoszakowice. A to nie wszystko

Star Starachowice wygrał z Klubem Sportowym Wiązownica 1:0 [ZDJĘCIA]

Star Starachowice wygrał z Klubem Sportowym Wiązownica 1:0 [ZDJĘCIA]

Polecamy

Wiosenna zupa, którą gotuję do znudzenia. Przepis, jak od babci

Wiosenna zupa, którą gotuję do znudzenia. Przepis, jak od babci

Nasyci brzuch, nacieszy oczy. Jej smak powala na kolana!

Nasyci brzuch, nacieszy oczy. Jej smak powala na kolana!

Nie używaj tych narzędzi kuchennych! Zawierają substancje rakotwórcze

Nie używaj tych narzędzi kuchennych! Zawierają substancje rakotwórcze