Marta Siesicka-Osiak
redaktorkaStrona ZdrowiaWarszawa
41 materiałów
W zakresie moich głównych zainteresowań znajduje się obecnie szeroko pojęta medycyna alternatywna, jednak tylko taka, która ma poparcie w badaniach naukowych. Jak mówił ojciec medycyny, Hipokrates:
„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.”, przy jednoczesnym założeniu, że: „W rzeczywistości są dwie możliwości, nauka i opinia; pierwsza rodzi wiedzę, druga ignorancję."
Z przyjemnością poznaję i zgłębiam właściwości zdrowotne poszczególnych roślin. W wielu przypadkach mogą być dużym wsparciem dla nowoczesnych terapii farmakologicznych, tak jak:
Lubię zwracać uwagę Czytelników na proste, naturalne sposoby, służące podniesieniu odporności i polepszeniu samopoczucia, które można osiągnąć m.in. przez:
Ze względu na dotychczasowe doświadczenie w portalu newsowym, odnajduję się także w pisaniu na temat aktualnych wydarzeń związanych ze światem medycyny. Jestem ciekawa ludzi i lubię poznawać ich historie oraz opinie, dlatego chętnie rozmawiam także z profesjonalistami. W szczególności bliski jest mi temat rodzicielstwa i opieki nad dziećmi oraz szeroko pojęta psychologia. Z tej pasji powstały rozmowy ze specjalistkami:
- Zdarza Ci się straszyć swoje dziecko? Lepiej przestań. Psycholog mówi o negatywnych skutkach straszenia dziecka Babą Jagą i Złym Panem
- 5 pytań o zespół Aspergera. Ekspertka tłumaczy: skąd bierze się zaburzenie? Jakie daje objawy? Kiedy udać się z dzieckiem do specjalisty?
- Mama Terapeutka o budowaniu więzi z dzieckiem: bądź obecny, słuchaj, odpowiadaj, zaciekaw i baw się dobrze
Jak trafiłam do serwisu Strona Zdrowa?
Od 2007 roku lat pracuję jako dziennikarka i redaktorka. Na początku swojej kariery zawodowej, zanim trafiłam do Polska Press, byłam związana z drukowaną prasą wnętrzarska, a następnie z portalem zajmującym tematyką lokalną. Chcąc poszerzać swoje horyzonty, rozwijać zainteresowania i pogłębiać wiedzę, postanowiłam rozpocząć współpracę ze Stroną Zdrowia.
O mnie
Na co dzień staram się wykorzystywać w praktyce to, o czym piszę zawodowo. Praktykuję medytację i doceniam wypoczynek na łonie natury. Dużą przyjemność daje mi obcowanie z przyrodą, a także podglądanie jej cudów i uwiecznianie ich na zdjęciach. Moim nieodzownym towarzyszem od najmłodszych lat są książki.
Dlaczego warto jeść kalafiora? Dostarcza witamin, wspomaga odchudzanie i pracę mózgu
Kalafior to niskokaloryczne warzywo, którego włączenie do codziennej diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jest wyjątkowo dobrym wyborem, dla osób na...
Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem
Jedzenie produktów sezonowych wpływa pozytywnie na nasze zdrowo. Właśnie dlatego warto sięgać po warzywa i owoce, które trafiają prosto „z pola na nasze...
Śniadanie maturzysty. Co powinien zjeść, aby dobrze zdać egzamin i zredukować stres?
Maturzysta powinien zadbać nie tylko o odpowiedni poziom wiedzy, ale także o pełen żołądek przed wyjściem na egzamin. Absolutnie nie powinien omijać śniadania!...
Najlepsza dieta dla serca została wybrana. Co najlepiej jeść, aby wspomóc jego pracę?
Amerykańska organizacja American Heart Association (AHA) przeanalizował 10 popularnych diet pod kątem ich wypływu na zdrowie serca. Wygrana nie jest dużym...
Potrawy, które spędzały nam sen z powiek w PRL-u. Dania-koszmary z dzieciństwa
Smaki dzieciństwa zazwyczaj przywodzą nam na myśl wspomnienia pieczonych przez babcię drożdżowych ciast i dopieszczonych przez mamę niedzielnych obiadów. A...
Ekspert o soku z ziemniaka. To hit czy kit? Poznaj potwierdzone działanie tego napoju
Sok z ziemniaka to napój budzący wiele kontrowersji. Jednym kojarzy się jedynie z bólem brzucha, inni znają jego liczne zastosowania w medycynie ludowej. Od...
Królowa zup wspomaga odporność. Zobacz, dlaczego jeszcze warto jeść zupę pomidorową
Zupa pomidorowa zawiera substancje, które pomagają w walce z przeziębieniem. Są na to naukowe dowody. Substancje aktywne zawarte w pomidorach i przyprawach...
Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach
Talerz pełen zdrowych warzyw jesienią i zimą? To możliwe, jeśli sięgniemy po odpowiednie produkty. Stawiając na sezonowość i lokalność możemy włączyć do swojej...
Zamiast zielonej herbaty – soba cha. Pyszny i zdrowy napar bez kofeiny i glutenu
Gryka kojarzona jest w Polsce przede wszystkim z kaszą gryczaną, lecz warto wiedzieć o jej innych zastosowaniach. Coraz większą popularnością cieszy się napar z...
Jak zrobić domową nalewkę? Rady ekspertów pomogą ci stworzyć pyszne trunki
Robienie nalewek cieszy się w Polsce dużą popularnością, jednak budzi dużo wątpliwości. Częstym problemem jest prawidłowe rozcieńczanie spirytusu z wodą, nie...