Królowa zup na odporność. Może skrócić czas trwania przeziębienia. Dlaczego jeszcze warto jeść zupę pomidorową?

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Aby zachować, jak najwięcej właściwości zdrowotnych warzyw, zupę należy gotować pod przykryciem.
Aby zachować, jak najwięcej właściwości zdrowotnych warzyw, zupę należy gotować pod przykryciem. tvirbickis/123RF
Zupa pomidorowa zawiera substancje, które pomagają w walce z przeziębieniem. Są na to naukowe dowody. Substancje aktywne zawarte w pomidorach i przyprawach dodawanych do zupy wspierają układ odpornościowy, pomagając zwalczać wirusy i bakterie. Ponadto ciepła zupa pomaga rozgrzać ciało przemarznięte „od środka”, co jest szczególnie cenne, gdy na dworze gwałtownie spada temperatura. Sprawdź, co warto dodać do zupy pomidorowej i wypróbuj przepis na aromatyczną pomidorówkę.

Spis treści

Jak jedzenie zupy pomidorowej wpływa na naszą odporność

Zupa to sycące i pożywne danie, które odpowiednio przygotowane i doprawione, może wspomóc w naturalny sposób naszą odporność. Po zupy sięgamy intuicyjnie częściej w sezonie jesienno-zimowym, który sprzyja infekcjom.

Dlaczego szczególnie warto jeść zupę pomidorową? Odpowiedź tkwi w składzie pomidorów. To niskokaloryczne warzywa o wysokiej wartości odżywczej. Cenione są przede wszystkim za zawartość potasu, likopenu i błonnika, a także witamin A i C.

Jeden, średniej wielkości pomidor może pokryć około 28 proc. referencyjnego dziennego spożycia witaminy C. Zgodnie z wynikami badań, kwas askorbinowy może skrócić czas trwania przeziębienia i złagodzić nasilenie jego objawów.

Pomidory są także bogatym źródłem karotenoidów, w szczególności likopenu oraz beta-karotenu. W kilku badaniach odnotowano właściwości zdrowotne karotenoidów, które związane są z ich siłą przeciwutleniającą, takie jak: stymulacja układu odpornościowego i aktywność przeciwnowotworowa.

Chociaż główną właściwością beta-karotenu jest działanie przeciwutleniające, jednak ma on też swój udział we wspieraniu pracy układu odpornościowego. Przyczynia się do ochrony organizmu przed drobnoustrojami i działa wzmacniająco na błony śluzowe m.in. dróg oddechowych, co chroni je przed infekcjami.

Produkty, które warto dodać do zupy pomidorowej, aby była jeszcze zdrowsza. Znane i mniej znane dodatki

Chcąc spotęgować działanie zupy pomidorowej, warto pomyśleć o przyprawach i dodatkach, które nie tylko pogłębią jej smak, ale także zwiększą jej funkcje immunostymulujące:

  1. Czosnek – ze względu na swoje działanie przeciwdrobnoustrojowe – nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Dodaje potrawom ostrego, charakterystycznego smaku i aromatu, ale przede wszystkim dzięki obecności licznych witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz allicyny wspiera układ odpornościowy.
  2. Cebula wykazuje działanie bakteriobójcze, a dzięki dużej zawartości witaminy C oraz fosforu, magnezu, siarki, cynku oraz krzemu, od wieków wykorzystywana jest jako element diety stosowanej przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych.
  3. Bazylia to aromatyczny ziołowy dodatek do dań, który wykazuje wiele właściwości leczniczych. Wymienia się wśród nich działanie bakterio- i grzybobójcze, co może być szczególnie pomocne przy infekcjach sezonowych.
  4. Majeranek to przyprawa, która także wzbogaci smak zupy, ale jednocześnie wykazuje szerokie działanie zwalczające drobnoustroje (grzyby, bakterie i wirusy). W medycynie ludowej od wieków stosowany jest pomocniczo w leczeniu kataru, chorych zatok i kaszlu.
  5. Kurkuma doceniana jest za wzmacnianie odporności organizmu, a także jako element wspomagający leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Zawarta w niej kurkumina ma działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Przepis na aromatyczną zupę pomidorową ze świeżych pomidorów

W okresie, kiedy mamy dostęp do świeżych pomidorów, zupę najlepiej jest przygotowywać na ich bazie. W pozostałym okresie roku, warto sięgać po własnoręczne, domowe przeciery lub wybierać passaty o jak najkrótszym składzie, bez dodatku soli.

Składniki:

  • 3 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów,
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli,
  • 1 szklanka domowego bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 4 ząbki drobno posiekanego czosnku,
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • szczypta kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 szklanka grubo posiekanych liści bazylii.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę, następnie dodaj czosnek i podsmaż całość jeszcze przez 2 minuty.
  2. Dodaj resztę składników z wyjątkiem liści bazylii. Dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  3. Zmniejsz ogień i dodaj liście bazylii, odkładając kilka do dekoracji. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez ok. 20 minut.
  4. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładki krem. Udekoruj pozostałymi liśćmi bazylii.

Kto powinien unikać jedzenia zupy pomidorowej?

Oprócz alergii na pomidory, nie występuje wiele przeciwskazań do jedzenia tych warzyw. Jednym z nielicznych jest choroba refluksowa przełyku. Pomidory mogą nasilać jej objawy, takie jak zgaga czy ból w klatce piersiowej i nadbrzuszu.

Wybierając gotowy przecier pomidorowy, należy zwrócić uwagę na jego skład. Najlepiej wybierać te, w których nie ma dodatku soli. Solone sosy nie powinny być spożywane w szczególności przez dzieci oraz osoby z wysokim ciśnieniem.

Przygotowując zupę pomidorową, warto także zrezygnować z dodatku śmietany, która przez wysokokaloryczność i dużą zawartość tłuszczu, może wpływać na niezamierzony wzrost masy ciała.

Zobacz także:

Podpowiadamy, jak budować odporność u dziecka przez zmianę codziennych nawyków. To prostsze niż myślisz!

Jak dbać o odporność dziecka przez cały rok szkolny? Poznaj ...

Źródło: 9 Health Benefits of Tomato Soup Healthline

Zdrowie całej rodziny pod kontrolą

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Królowa zup na odporność. Może skrócić czas trwania przeziębienia. Dlaczego jeszcze warto jeść zupę pomidorową? - Strona Zdrowia