Marta Siesicka-Osiak
redaktorkaStrona ZdrowiaWarszawa
41 materiałów
W zakresie moich głównych zainteresowań znajduje się obecnie szeroko pojęta medycyna alternatywna, jednak tylko taka, która ma poparcie w badaniach naukowych. Jak mówił ojciec medycyny, Hipokrates:
„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.”, przy jednoczesnym założeniu, że: „W rzeczywistości są dwie możliwości, nauka i opinia; pierwsza rodzi wiedzę, druga ignorancję."
Z przyjemnością poznaję i zgłębiam właściwości zdrowotne poszczególnych roślin. W wielu przypadkach mogą być dużym wsparciem dla nowoczesnych terapii farmakologicznych, tak jak:
Lubię zwracać uwagę Czytelników na proste, naturalne sposoby, służące podniesieniu odporności i polepszeniu samopoczucia, które można osiągnąć m.in. przez:
Ze względu na dotychczasowe doświadczenie w portalu newsowym, odnajduję się także w pisaniu na temat aktualnych wydarzeń związanych ze światem medycyny. Jestem ciekawa ludzi i lubię poznawać ich historie oraz opinie, dlatego chętnie rozmawiam także z profesjonalistami. W szczególności bliski jest mi temat rodzicielstwa i opieki nad dziećmi oraz szeroko pojęta psychologia. Z tej pasji powstały rozmowy ze specjalistkami:
- Zdarza Ci się straszyć swoje dziecko? Lepiej przestań. Psycholog mówi o negatywnych skutkach straszenia dziecka Babą Jagą i Złym Panem
- 5 pytań o zespół Aspergera. Ekspertka tłumaczy: skąd bierze się zaburzenie? Jakie daje objawy? Kiedy udać się z dzieckiem do specjalisty?
- Mama Terapeutka o budowaniu więzi z dzieckiem: bądź obecny, słuchaj, odpowiadaj, zaciekaw i baw się dobrze
Jak trafiłam do serwisu Strona Zdrowa?
Od 2007 roku lat pracuję jako dziennikarka i redaktorka. Na początku swojej kariery zawodowej, zanim trafiłam do Polska Press, byłam związana z drukowaną prasą wnętrzarska, a następnie z portalem zajmującym tematyką lokalną. Chcąc poszerzać swoje horyzonty, rozwijać zainteresowania i pogłębiać wiedzę, postanowiłam rozpocząć współpracę ze Stroną Zdrowia.
O mnie
Na co dzień staram się wykorzystywać w praktyce to, o czym piszę zawodowo. Praktykuję medytację i doceniam wypoczynek na łonie natury. Dużą przyjemność daje mi obcowanie z przyrodą, a także podglądanie jej cudów i uwiecznianie ich na zdjęciach. Moim nieodzownym towarzyszem od najmłodszych lat są książki.
Jak rozpoznać dobry miód i odróżnić go od fałszywego? Nowe przepisy mogą to ułatwić
Miód jest naturalnym źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Jednak ten kupiony w sklepie, nie zawsze będzie miał właściwości lecznicze, na które liczymy....
Komu szkodzi jedzenie bananów? Dla niektórych osób mogą być szkodliwe
Banany to jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych owoców na świecie. Są świetnym źródłem sycącego błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych....
Przysmak influencerów: zbierz i zjedz na zdrowie. W czekoladzie, miodzie lub... occie
Na drzewach pojawiły się już pierwsze kwiaty! Kwitnie m.in. leszczyna. Jej smukłe kotki to przyszłe… orzechy laskowe. Ale z ich zbiorami nie musisz czekać do...
Odchudzone i zdrowsze pączki. Przepisy nie tylko na tłusty czwartek
Masz ochotę na pączka, ale obawiasz się tego, że ma dużo kalorii? Upiecz go! Ta metoda może zmniejszyć wartość energetyczną ciastka nawet o połowę. Poza tym...
Ile kalorii ma pączek, a ile faworki? To warto wiedzieć w tłusty czwartek
Ile kalorii ma pączek? Choć mówi się, że pączki jedzone w tłusty czwartek nie tuczą, dobrze znać odpowiedź na to pytanie. Warto mieć bowiem świadomość tego, ile...
7 powodów, dla których warto jeść kapustę pekińską. Skorzystają kości, oczy i serce
Kapusta pekińska to niedrogie warzywo o wielu możliwościach przyrządzania. Nadaje się do jedzenia na surowo w postaci surówek, ale także jakoś składnik dań...
Dozwolone od lat 18! Od 1 stycznia całkowity zakaz sprzedaży popularnych napojów
Od 1 stycznia 2024 r. w życie wchodzą zakaz sprzedaży napojów z dodatkiem kofeiny na terenie szkół oraz innych jednostek systemu oświaty, a także zakaz...
Ten kto pije szampana ma piękną figurę i zdrowe serce? Tak, ale pod jednym warunkiem!
Nowy rok witamy zazwyczaj lampką szampana. Sięgamy po niego także podczas innych wyjątkowych okazji. Nie bez przyczyny historycznie nazywany jest „winem królów...
Jak nie marnować jedzenia? Poznaj 5 przepisów na wykorzystanie resztek z Wigilii
Godziny spędzone na zakupach i w kuchni, setki wydanych złotych i kilogramy jedzenia, które trafiają do śmieci. Tak wygląda świąteczny krajobraz w wielu...
QUIZ: Co wiesz o świątecznych potrawach? Sprawdź, swoją wiedzę
Święta za pasem, więc warto sprawdzić swoją wiedzę na temat tego, co znajdzie się na suto zastawionych stołach. Czy na pewno możesz jeść wszystkie wigilijne...