Agata Siemiaszko
28 materiałów
Trwa sezon na kurki. Oto 5 powodów, dla których warto jeść te grzyby
Kurki, inaczej nazywane pieprznikami jadalnymi, od dawna cenione są za niepowtarzalny smak i aromat. Często dodaje się je do sosów, jajecznicy i past...
Nalewka z mięty to środek na niestrawność i ból brzucha. Wypróbuj babciny przepis
Nalewka z mięty to leczniczy trunek polecany na problemy z żołądkiem i wątrobą. Ten wodno-alkoholowy wyciąg ziołowy przyda się nie tylko na niestrawność, ale...
Najlepsze orzeźwiające koktajle na lato. Ochłodzą i nawodnią organizm w upał
Podczas upałów pij więcej i schładzaj organizm, by uniknąć przegrzania i udaru cieplnego. Pomogą w tym orzeźwiające smoothie warzywno-owocowe, które oprócz wody...
Tymi ziołami zastąpisz sól i zadbasz o zdrowie organizmu. Dodasz je do każdej potrawy
Czym zastąpić sól? Jak się okazuje jest na to prosty sposób. Wystarczy sięgnąć po zioła, które są naturalnymi przyprawami podkręcającymi smak i aromat potraw....
Co się dzieje z organizmem, gdy jesz truskawki? Zobacz, dlaczego warto po nie sięgać
Truskawki są bogatym źródłem witamin i związków mineralnych, a w szczególności witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki przed wolnymi rodnikami...
Zakwas na żurek to tradycyjny element wielkanocnej zupy. Jak go przygotować?
Zakwas to nieodłączny element Wielkanocy. To na nim przygotowywany jest żurek. Ten niepozorny produkt powstaje w wyniku fermentacji mąki, dzięki czemu stanowi...
Czy warto jeść śledzie? Sprawdź, ile kalorii mają te ryby i jak można je podawać
Śledzie szczególnie popularne stają się podczas ostatków i w okresie Wielkiego Postu. To tłuste ryby o dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych...
Czy pierś z indyka jest zdrowa? Sprawdź jej właściwości odżywcze i zdrowotne
Indyk to niskokaloryczny i chudy rodzaj mięsa, który często gości na naszych stołach. Gulasz z indyka lub pieczony udziec z indyka są nie tylko smaczne, ale...
Używanie kostek rosołowych szkodzi zdrowiu. Sprawdź, jak zrobić lepszą wersję
Kostki rosołowe w szybki sposób wzbogacają smak wielu zup i innych potraw. Niestety, w przeciwieństwie do prawdziwego wywaru warzywnego czy rosołu są one...
Czy wiesz, jak wybrać dobrego karpia?
Karp królewski często nazywany jest karpiem galicyjskim lub lustrzeniem. Tradycyjnie w Polsce zjada się go na kolację wigilijną. Karp jest rybą średnio tłustą,...