Czym zastąpić sól? Wybierz zioła. Oto rośliny, które wzmocnią smak potraw i pomogą na niestawność. Ograniczenie soli nie takie trudne

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Zioła to nieodłączny element wielu dań. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w kuchni, ze względu na ich szczególne właściwości zdrowotne. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Zioła to nieodłączny element wielu dań. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w kuchni, ze względu na ich szczególne właściwości zdrowotne. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. kerdkanno/123RF
Czym zastąpić sól? Jak się okazuje jest na to prosty sposób. Wystarczy sięgnąć po zioła, które są naturalnymi przyprawami podkręcającymi smak i aromat potraw. Ponadto mają walory bezcenne dla zdrowia: łagodzą objawy niestrawności, w tym bólu brzucha, wzdęcia i zgagę. Można dodać je do posiłków zamiast soli, szczególnie zyskają na tym osoby narażone na rozwój nadciśnienia tętniczego, z tendencją do obrzęków i zagrożone rakiem żołądka. Sprawdź, które zioła warto mieć w kuchni i poznaj ich właściwości zdrowotne.

Spis treści

Czym zastąpić sól? Sięgnij po zioła. Ich walory są bezcenne dla smaku i zdrowia

Rośliny zielarskie zawierają wiele bioaktywnych składników, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Ich działanie rozpoczyna się już w jamie ustnej, gdzie zwiększają wydzielanie śliny, natomiast w kolejnych etapach przewodu pokarmowego pobudzają produkcję kwasów żołądkowych i żółci. Dzięki tym właściwościom ułatwiają trawienie produktów ciężkostrawnych.

Sprawdź: Dosalasz dania? Zwiększasz swoje zagrożenie cukrzycą

Co sprawia, że zioła korzystnie wpływają na zdrowie? To głównie zasługa związków zawartych w ziołach, takich jak:

  • alkaloidy – w niskich stężeniach wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe, nasenne i znieczulające,
  • glikozydy – wykazują działanie przeczyszczające, ściągające oraz nasercowe – spowalniające pracę serca i zwiększające siłę skurczu,
  • substancje śluzowe – działają ściągająco i osłaniająco,
  • gorzkie substancje roślinne – mają działanie pobudzające wydzielanie soków trawiennych i zwiększające apetyt,
  • olejki eteryczne – działają przeciwbólowo, rozluźniająco, ściągająco, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, odkażająco i przeciwgorączkowo,
  • flawonoidy – wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, moczopędne, ściągające, ochronne, szczególnie przed promieniowaniem UV.

Te zioła warto mieć w kuchni. Wspierają pracę całego organizmu

Zioła nadają potrawom charakterystycznego smaku i aromatu. To dzięki zawartości olejków eterycznych i substancji aktywnych wspierają także układ pokarmowy i likwidują wiele dolegliwości.

Zobacz zioła, które wspierają leczenie wielu dolegliwości

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nordic walking, ulubiony sport seniorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Czym zastąpić sól? Wybierz zioła. Oto rośliny, które wzmocnią smak potraw i pomogą na niestawność. Ograniczenie soli nie takie trudne - Strona Zdrowia