Zupy na chłodne dni. Kapitalne dania na jesień i zimę. Zobacz przepisy na 13 posiłków

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe zupy to pożywne dania na chłodne dni. Zebraliśmy 13 najsmaczniejszych zup na obiad i kolację dla całej rodziny.
Domowe zupy to pożywne dania na chłodne dni. Zebraliśmy 13 najsmaczniejszych zup na obiad i kolację dla całej rodziny. Katarzyna Puczyńska
Jesienią i zimą potrzebujemy ciepłych i pożywnych posiłków. Szybko i tanio można ugotować rozgrzewające zupy. Wystarczy sięgać po sezonowe warzywa korzeniowe lub kiszone warzywa. Polecamy najlepsze przepisy na zupy, które urozmaicą codzienne menu.

W skrócie

Jak ugotować tanio zupę?

Ważne, aby sięgać po produkty sezonowe. Wtedy są najtańsze i bardzo smaczne. Jeżeli chcecie przygotować zupę krem, to świetnym pomysłem jest wykorzystanie mniej atrakcyjnych warzyw.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przepisy na zupy

Wielu rolników sprzedaje bezpośrednio z gospodarstwa produkty, które nie spełniłyby norm estetycznych dużych sklepów. Pod koniec dnia targowego brzydsze warzywa potrzebne do zupy oferowane są w niższych cenach. Dzięki temu można ugotować gar esencjonalnego bulionu, który stanie się podstawą zupy, bez nadszarpnięcia domowego budżetu. W sezonie warzywnym warto też samemu przygotować przecier pomidorowy, ogórki w słoiku na zimę lub zmielić suszone grzyby na proszek. Dzięki temu można szybko nadać grzybowego aromatu bez ich namaczania.

Sprawdź także: Aromatyczny krupnik dla całej rodziny. Przepis na pożywną zupę, która rozgrzeje na dłużej. Sprawdź przepis znany od pokoleń

Zupy jesienne – sposób na pyszny posiłek

Przygotowując zupy na obiad, warto zatroszczyć się o intensywny smak. Tak zwany smak umami, kojarzony z mięsem lub suszonymi warzywami, można uzyskać na wiele sposobów. W kuchni polskiej nośnikiem tego intensywnego smaku są np.:

Japońskie zupy, takie jak ramen, zyskują smak poprzez długie gotowanie wywaru, dodatek suszonych alg, sosu sojowego, sosu rybnego i kawałków pieczonego mięsa.

Ryż czy makaron?

Ważnym elementem pożywnej zupy są dodatki. Wśród nich warto sięgać po domowy makaron, chrupiące grzanki lub ugotowany biały ryż. W wersji dietetycznej można sięgać po makaron z mąki pełnoziarnistej lub ryż brązowy. Natomiast tradycyjny krupnik podawany jest z dodatkiem kaszy jęczmiennej. W kuchni ukraińskiej częstą wkładką do barszczu jest biała fasola Jaś i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wybierzcie swój ulubiony dodatek i ugotujcie jedną z proponowanych przez nas zup.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.