Ta zupa rozgrzeje największego zmarźlaka. Gęsta i kremowa zupa chrzanowa na boczku. Wypróbuj przepis na sycący obiad

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zupa-krem z chrzanu na chrupiącym boczku
Zupa-krem z chrzanu na chrupiącym boczku Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Gęsta, kremowa zupa chrzanowa z chrupiącym, zrumienionym na złoto boczkiem to pomysł na zimowy, rozgrzewający obiad. Zupa jest bardzo pożywna i niezwykle aromatyczna. Można do niej użyć świeżego chrzanu lub chrzanu ze słoika. W obu przypadkach będzie smakowała doskonale.

W skrócie

Po chrzan warto sięgać nie tylko w okresie wielkanocnym. To warzywo o fenomenalnych właściwościach zdrowotnych, z którego można przygotować wiele pysznych dań i sosów. Doskonale poprawia krążenie i rozgrzewa, więc przydaje się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jedną z propozycji jest pyszna i aromatyczna zupa chrzanowa, która rozgrzeje największego zmarźlaka.

Zupa chrzanowa na boczku - pomysł na rozgrzewający obiad

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki

  • 4 łyżki startego chrzanu lub 6 łyżek chrzanu ze słoika,
  • śmietanka 30%,
  • boczek wędzony,
  • pęczek włoszczyzny,
  • cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • majeranek,
  • liść laurowy,
  • sól i pieprz,
  • olej,
  • 4 jajka.

Polecam także: Rozgrzewająca zupa czosnkowa. Sycąca i aromatyczna

Jak przygotować rozgrzewającą zupę chrzanową na boczku?

  1. Najpierw pokroiłam boczek w kostkę i podsmażyłam go na złoto w garnku z grubym dnem.
  2. Wyjęłam boczek i odłożyłam na talerz.
  3. Umyłam włoszczyznę i przekroiłam warzywa na części. Cebulę przekroiłam na pół.
  4. Podsmażyłam warzywa z przyprawami na tym samym oleju, co boczek, a gdy się zarumieniły, zalałam 500 ml wody i gotowałam przez 40 minut pod przykryciem.
  5. Osobno ugotowałam ziemniaki, po czym dodałam je do warzyw, wyjęłam liść laurowy, a resztę zblendowałam na gładki krem.
  6. Zupę doprawiłam solą i pieprzem, podałam z ugotowanymi na twardo jajkami i zrumienionym boczkiem.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.