Agata Siemiaszko
Redaktor onlineStrona ZdrowiaWarszawa
28 materiałów
W Polska Press zajmuję się tematyką zdrowotną, związaną z profilaktyką chorób, aktywnością fizyczną, a także wpływem poszczególnych składników diety na stan zdrowia organizmu. W swoich artykułach często zaznaczam, że profilaktykę zdrowotną należy rozpocząć już od najmłodszych lat, ponieważ im szybciej zostanie wprowadzona, tym większa szansa na dłuższe życie w zdrowiu. Jak pisał w swoich dziełach Hipokrates:
Zdrowie wymaga stanu równowagi między wpływami środowiska, sposobem życia oraz różnymi elementami ludzkiej natury.
Najbardziej interesuje mnie dietoterapia chorób, czyli wpływ diety i nawyków żywieniowych na zmniejszenie dolegliwości związanych z chorobą. Dlatego w swoich artykułach często przekazuję dietetyczne wskazówki:
- tych produktów należy unikać przy dnie moczanowej,
- domowe sposoby wspierające walkę z pasożytami układu pokarmowego,
- produkty obniżające poziom glukozy we krwi.
Interesuję się również fitoterapią i wpływem ziół na stan zdrowia organizmu. Jestem fanką medycyny naturalnej i jeśli jest taka możliwość, staram się wykorzystywać moc roślin w leczeniu niektórych chorób. Jednak zawsze zaznaczam, że napary roślinne stanowią tylko element wspomagający i nie zastąpią terapii farmakologicznego, zleconego przez lekarza:
- zioła na niestrawność: https://stronazdrowia.pl/ziola-na-niestrawnosc-wzdecia-i-bol-brzucha-napary-z-tych-roslin-wspieraja-prace-ukladu-pokarmowego-po-jakie-herbatki-warto/ar/c14-16530423,
- zioła na wysoki poziom cholesterolu: https://stronazdrowia.pl/ziola-na-miazdzyce-i-wysoki-cholesterol-napary-z-tych-roslin-zmniejszaja-ryzyko-zawalu-serca-i-udaru-mozgu-ktore-ziolowe/ar/c14-16313219,
- zioła na cukrzycę typu 2 i stan przedcukrzycowy: https://stronazdrowia.pl/te-produkty-wspomagaja-leczenie-cukrzycy-typu-2-ich-regularne-spozycie-moze-obnizyc-wysokie-stezenie-glukozy-we-krwi-po-co/ar/c14-16035331.
Dodatkowo od wielu lat działam w tematyce sportowej. Trenowałam kolarstwo górskie, a od kilkunastu lat moim ulubionym sportem jest wioślarstwo. Dlatego sukcesywnie pogłębiałam wiedzę na temat naturalnego zwiększenia wydolności organizmu, którą później staram się przekazać Czytelnikom:
Jak trafiłam do serwisu Strona Zdrowa?
Od początku studiów na kierunku dietetyka kliniczna wiedziałam, że chcę pomagać ludziom i przekazywać w ciekawy, ale równocześnie łatwy sposób informacje o tym, jak dbać o stan zdrowia organizmu. Przez kilka lat prowadziłam własny gabinet dietetyczny, gdzie organizowałam szkolenia z zakresu prozdrowotnego stylu życia i aktywności fizycznej dla różnych grup wiekowych. Jednak chcąc poszerzyć swoje horyzonty, postanowiłam w 2021 roku rozpocząć współpracę z Polska Press i Stroną Zdrowia, gdzie postawiłam swoje pierwsze kroki redaktorskie.
O mnie
Urodziłam się na malowniczym Podlasiu, gdzie mieszkam z rodziną i dwoma buldogami francuskimi. Cenię sobie spokój i ciszę, dlatego często pracuję na łonie natury, ponieważ szum drzew wpływa na mnie relaksująco i pozwala mi się skoncentrować.
Prywatnie jestem miłośniczką prozdrowotnego stylu życia. Od wielu lat tworzę własne przepisy kulinarne na zdrowsze wersje tradycyjnych posiłków, które testuję na członkach najbliższej rodziny. W wolnym czasie lubię jeździć rowerem po leśnych ścieżkach, czytać książki, szkicować obrazy oraz słuchać klasyków polskiego rocka.
Czy zdarza ci się odgrzewać te produkty? Jeśli tak, ryzykujesz zatrucie pokarmowe
Szacuje się, że rocznie w Polsce diagnozuje się ok. 30 tys. zatruć pokarmowych. Niewłaściwe przygotowanie oraz nieprawidłowe przechowywanie żywności zwiększa...
Biała kiełbasa nie tylko na Wielkanoc. Jak wybrać najlepszą?
Biała kiełbasa to tradycyjny element wielkanocnego stołu. Najczęściej jemy ją z żurkiem albo barszczem białym. Świetnie smakuje w połączeniu z ćwikłą, chrzanem...
Co pić na obniżenie cukru we krwi? Napary dla osób z cukrzycą i insulinoopornością
Wysoki poziom glukozy we krwi zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2, miażdżycy czy neuropatii. Jak obniżyć cukier we krwi? Podstawą...
Podstawowy składnik świątecznych dań może szkodzić! Kto musi uważać?
Mak to stały składnik wielu dań, szczególnie tych świątecznych. Jest podstawą makowca, słodkiej wigilijnej kutii oraz rogali świętomarcińskich. Te małe ziarenka...
Czy ajerkoniak jest zdrowy? Sprawdź, jak przechowywać likier jajeczny
Ajerkoniak ma wiele wielbicieli. Ten smaczny likier powstaje z surowych żółtek jaj, cukru oraz alkoholu. Jest dość kaloryczny, a przez dodatek mleka...
Jak zrobić poncz? Sprawdź przepisy na tradycyjny i bezalkoholowy poncz
Poncz to popularny owocowo-korzenny napój, który przewędrował do nas aż z Indii. Jego smak zależy od przypraw i rodzaju użytego alkoholu. Tradycyjny poncz...
Po świątecznym obżarstwie poprawia trawienie i pomaga na niestrawność
Kompot z suszu to tradycyjny napój pity głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych...
Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów
Święta to magiczny czas w roku, kiedy spotykamy się z bliskimi na celebrowaniu przy obficie nakrytym stole. Kuszą nas wtedy smażone ryby, słodkie ciasta i...
Nalewki na wzmocnienie organizmu. Sprawdź ich właściwości zdrowotne
Nalewki od wieków stosowane były jako środek wspomagający leczenie wielu dolegliwości. Każda z nich ma swoje unikalne właściwości zdrowotne, w tym...
Nalewka z aronii na odporność i objawy grypy. Jak przygotować ją z mrożonych owoców?
Nalewka z aronii to naturalny środek, który pomaga wzmocnić odporność oraz łagodzić objawy przeziębienia i grypy, w tym gorączkę, kaszel i katar. Aroniówka to...