10 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Suszone śliwki

Składniki
▪ dojrzałe śliwki węgierki.

Przygotowanie
1. Rozkrój śliwki rozkrój, usuń pestki, a połówki owoców rozłóż skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Susz śliwki w suszarce do owoców i warzyw lub w piekarniku, w temperaturze 85 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 5-6 godzin.
3. Przez kolejne 2 dni susz jabłka w temperaturze 45 stopni Celsjusza, dostosowując czas do wielkości owoców, ich soczystości i własnych potrzeb (np. 5 i 3 godziny).
4. Suszone śliwki przechowuj w słoju lub papierowej torebce w suchym i ciemnym
miejscu, ew. trzymaj na kaloryferze.

Zobacz również

Noc Muzeów w Kaliszu. ZDJĘCIA

Noc Muzeów w Kaliszu. ZDJĘCIA

Uczta dla miłośników muzyki gitarowej nad Białą. Przed nami ostatni dzień festiwalu

Uczta dla miłośników muzyki gitarowej nad Białą. Przed nami ostatni dzień festiwalu

Polecamy

Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. To danie nie ma sobie równych!

Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. To danie nie ma sobie równych!

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek