5 z 14

fot. pixabay.com/RitaE
Rumsztyk po warszawsku
Tradycyjny rumsztyk po warszawsku jest kotletem z mielonej wołowiny podawanym z jajkiem sadzonym i smażoną cebulą.
6 z 14

fot. gov.pl/CC by 3.0
Bugaj gruduski
Danie z ziemniaków i boczku. W bogatszych gospodarstwach dodawano do masy ziemniaczanej żeberka. Bugaj groduski został umieszczony na Liście Produktów Tradycyjnych 27 sierpnia 2018 roku.
7 z 14

fot. gov.pl/CC by 3.0
Blaszak
Placek ze startych ziemniaków z dodatkiem boczku i kiełbasy pieczony w blasze. Danie podawane jest w rejonie wschodniego Mazowsza.
8 z 14

fot. gov.pl/CC by 3.0
Koza prostyńska
Pieczywo sprzedawane na odpustach w kształcie kozy. Do jej wykonania potrzebne są mąką, woda, drożdże i sól. Pokrojone ciasto formuje się w wałki i nadaje kształt zwierzęcia.