1 z 14
Przewijaj galerię w dół
W Warszawie warto spróbować słodkości określanej pańską...
fot. Szymon Starnawski/archiwum PolskaPress

Pańska skórka

W Warszawie warto spróbować słodkości określanej pańską skórką. Smakołyk przygotowywany jest z cukru, wody, syropu smakowego, ubitych białek i mąki ziemniaczanej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć inne ciekawe produkty i potrawy z woj. mazowieckiego.

2 z 14
Jednym z dań regionalnych Mazowsza jest zupa z dyni z...
fot. 123rf.com/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne

Zupa z dyni z Jednorożca

Jednym z dań regionalnych Mazowsza jest zupa z dyni z Jednorożca.

3 z 14
Nazwa najprawdopodobniej wywodzi się od trasy W-Z, choć...
fot. wikimediacommons.pl/CC by 3.0

Wuzetka

Nazwa najprawdopodobniej wywodzi się od trasy W-Z, choć według drugiej wersji jest to tylko skrót od wypieku z kremem (wu -zet-ka).

4 z 14
W Warszawie w dwudziestoleciu międzywojennym były popularne...
fot. Andrzej banas/Gazeta Krakowska

Flaki po warszawsku

W Warszawie w dwudziestoleciu międzywojennym były popularne flaki podawane z pulpetem i startym parmezanem.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ekspresowe kluski ze szpinakiem. Po 20 minutach będziesz się nim zajadać

HIT DNIA
Ekspresowe kluski ze szpinakiem. Po 20 minutach będziesz się nim zajadać

Dodaj go do sałatki albo deseru. Zobacz, jak łatwo obrać owoc granatu

Dodaj go do sałatki albo deseru. Zobacz, jak łatwo obrać owoc granatu

Najsmaczniejsza pasta jajeczna do chleba. Zainspiruj się sprawdzonym przepisem

Najsmaczniejsza pasta jajeczna do chleba. Zainspiruj się sprawdzonym przepisem

Zobacz również

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu

Najlepsza szarlotka tatrzańska. Twoi goście zjedzą ją do ostatniego okruszka

Najlepsza szarlotka tatrzańska. Twoi goście zjedzą ją do ostatniego okruszka