1 z 14
Przewijaj galerię w dół

fot. Szymon Starnawski/archiwum PolskaPress
Pańska skórka
W Warszawie warto spróbować słodkości określanej pańską skórką. Smakołyk przygotowywany jest z cukru, wody, syropu smakowego, ubitych białek i mąki ziemniaczanej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć inne ciekawe produkty i potrawy z woj. mazowieckiego.
2 z 14

fot. 123rf.com/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne
Zupa z dyni z Jednorożca
Jednym z dań regionalnych Mazowsza jest zupa z dyni z Jednorożca.
3 z 14

fot. wikimediacommons.pl/CC by 3.0
Wuzetka
Nazwa najprawdopodobniej wywodzi się od trasy W-Z, choć według drugiej wersji jest to tylko skrót od wypieku z kremem (wu -zet-ka).
4 z 14

fot. Andrzej banas/Gazeta Krakowska
Flaki po warszawsku
W Warszawie w dwudziestoleciu międzywojennym były popularne flaki podawane z pulpetem i startym parmezanem.