1 z 6
Przewijaj galerię w dół
Rogale świętomarcińskie powstają z ciasta półfrancuskiego,...
fot. Łukasz Gdak/PolskaPress

Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie powstają z ciasta półfrancuskiego, które nadziewa się masą z białego maku i bakalii. Istnieje też możliwość zamówienia rogali przez internet.

2 z 6
Tradycyjny rogal świętomarciński jest certyfikowany przez...
fot. Waldemar Wylegalski/Polska Press

Rogal świętomarciński

Tradycyjny rogal świętomarciński jest certyfikowany przez Grupę Producentów Rogala Świętomarcińskiego i posiada nazwę zarejestrowaną i chronioną wraz z obszarem geograficznego pochodzenia przez Unię Europejską.

3 z 6
Grupa Producentów Rogala Świętomarcińskiego podaje wzór...
fot. Łukasz Gdak/Polska Press

Rogal świętomarciński - receptura cechu

Grupa Producentów Rogala Świętomarcińskiego podaje wzór receptury obowiązujący przy wypieku rogala świętomarcińskiego

Receptura na 20 kg rogali świętomarcińskich

Ciasto:
Ciasto drożdżowe – 10 kg
Margaryna do wałkowania – 2 kg

Nadzienie:

Mak biały – 3 kg
Okruchy cukiernicze – 2 kg
Cukier – 3 kg
Margaryna – 0,5 kg
Orzechy – 0,5 kg
Rodzynki – 0,5 kg
Owoce w syropie lub kandyzowane – 0,5 kg

Masa jaja – 1,5 kg
Aromat migdałowy do smaku

Wykończenie:

Pomada – 1,5 kg
Orzechy – 0,5 kg

Sposób wytwarzania towarów: Formowanie rogali następuje przez zwijanie trójkątnych kawałków rozwałkowanego ciasta. Po wypieku rogale smarowane są pomadą i dekorowane rozdrobnionymi orzechami.

Receptura została zaczerpnięta ze strony Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.

4 z 6
Nazwa i pochodzenie geograficzne rogali świętomarcińskich...
fot. Szymon Starnawski/Polska Press

Rogale marcińskie

Nazwa i pochodzenie geograficzne rogali świętomarcińskich jest chronione przez Unię Europejską.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu

Najlepsza szarlotka tatrzańska. Twoi goście zjedzą ją do ostatniego okruszka

Najlepsza szarlotka tatrzańska. Twoi goście zjedzą ją do ostatniego okruszka

Zdrowy koktajl z kaszą jaglaną na śniadanie. Szybki, tani i syci na długo

Zdrowy koktajl z kaszą jaglaną na śniadanie. Szybki, tani i syci na długo

Zobacz również

Ekspresowe kluski ze szpinakiem. Po 20 minutach będziesz się nim zajadać

HIT DNIA
Ekspresowe kluski ze szpinakiem. Po 20 minutach będziesz się nim zajadać

Przekorne ciasto popapraniec zawsze się udaje. Sprawdź przepis na niezawodny wypiek

Przekorne ciasto popapraniec zawsze się udaje. Sprawdź przepis na niezawodny wypiek