3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grupa Producentów Rogala Świętomarcińskiego podaje wzór...
fot. Łukasz Gdak/Polska Press

Tradycyjny rogal świętomarciński na 11 listopada. Certyfikowany tylko z Wielkopolski. Wypiek pod specjalnym nadzorem

Rogal świętomarciński - receptura cechu

Grupa Producentów Rogala Świętomarcińskiego podaje wzór receptury obowiązujący przy wypieku rogala świętomarcińskiego

Receptura na 20 kg rogali świętomarcińskich

Ciasto:
Ciasto drożdżowe – 10 kg
Margaryna do wałkowania – 2 kg

Nadzienie:

Mak biały – 3 kg
Okruchy cukiernicze – 2 kg
Cukier – 3 kg
Margaryna – 0,5 kg
Orzechy – 0,5 kg
Rodzynki – 0,5 kg
Owoce w syropie lub kandyzowane – 0,5 kg

Masa jaja – 1,5 kg
Aromat migdałowy do smaku

Wykończenie:

Pomada – 1,5 kg
Orzechy – 0,5 kg

Sposób wytwarzania towarów: Formowanie rogali następuje przez zwijanie trójkątnych kawałków rozwałkowanego ciasta. Po wypieku rogale smarowane są pomadą i dekorowane rozdrobnionymi orzechami.

Receptura została zaczerpnięta ze strony Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.

Zobacz również

Autentyczne włoskie ravioli ze szpinakiem. Przepis zdradza królowa makaronu

Autentyczne włoskie ravioli ze szpinakiem. Przepis zdradza królowa makaronu

Aromatyczna cukinia do kanapek. Zamarynujesz ją w tylko 15 minut

Aromatyczna cukinia do kanapek. Zamarynujesz ją w tylko 15 minut

Polecamy

Ta zupa najlepiej smakuje latem. Świetny sposób, jeśli nie lubisz marnować jedzenia

Ta zupa najlepiej smakuje latem. Świetny sposób, jeśli nie lubisz marnować jedzenia

Do zalewy dodaję sprawdzone dodatki. Marynowane patisony smakują wybornie

Do zalewy dodaję sprawdzone dodatki. Marynowane patisony smakują wybornie

Uwaga na sosy popularnej marki! GIS wycofuje aż 3 produkty. Są niebezpieczne

PILNE
Uwaga na sosy popularnej marki! GIS wycofuje aż 3 produkty. Są niebezpieczne