1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Suflet czekoladowy, pływające krewetki i łosoś na makaronie...
fot. materiały prasowe TVN

Dania laureatek programu MasterChef Junior

Suflet czekoladowy, pływające krewetki i łosoś na makaronie to tylko kilka popisowych dań. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć dania.

2 z 12
Hela Kłobudzka jako przystawkę podała tuńczyka z sosem...
fot. materiały prasowe TVN

Lekko opiekany tuńczyk z pianką sojową podany z mango i ogórkiem

Hela Kłobudzka jako przystawkę podała tuńczyka z sosem przygotowanym przy pomocy syfonu. Dzięki temu miał lekką, piankową konsystencję.

3 z 12
Składniki:...
fot. materiały prasowe TVN

Śliwki suszone w boczku z serem feta - przystawka Ewy Ziemiańskiej

Składniki:

15 plasterków wędzonego boczku,
15 śliwek suszonych
1 ser feta,
1 opakowanie rukoli
pomidorki koktajlowe
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz

Przygotowanie:

Śliwkę wędzoną nadziewamy serem feta, zawijamy w plaster boczku i przebijamy wykałaczką. Zapiekamy 15 minut w piecu rozgrzanym do 170°.

Podajemy z sałatką z rukoli, fety i pomidorków polanej sosem vinegret (wymieszaj razem oliwę,ocet balsamiczny,miód i musztardę. Dopraw solą i pieprzem.)

4 z 12
Składniki:...
fot. materiały prasowe TVN

Łosoś na makaronie z cukinii z sosem paprykowym Ewy Ziemiańskiej

Składniki:

1 filet z łososia atlantyckiego,
sos sojowy,
ocet winny
papryka słodka
papryka ostra,
papryczka chili,
papryka czerwona świeża
miód
1 cukinia
czosnek
oliwa
suszone pomidory

Przygotowanie:

Z fileta z łososia usuwamy skórę. Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, octu winnego, papryki słodkiej, ostrej i chili oraz miodu.

Oczyszczony filet umieszczamy w marynacie. Cukinie strugamy za pomocą obieraczki, aż powstaną długie wstążki. Czosnek przysmażamy na oliwie z oliwek i na to wykładamy makaron z cukinii, delikatnie obsmażamy, aby cukinia nie straciła jędrności. Na koniec dodajemy pokrojone suszone pomidorki.

Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 7 minut w temperaturze 180° z włączonym termoobiegiem.
Paprykę świeżą słodką i ostrą kroimy w drobną kosteczkę i zalewamy śmietanką 30%. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Wykładamy makaron z cukinii, na niego gotowy filet z łososia i polewamy sosem paprykowym.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu

Zdrowy koktajl z kaszą jaglaną na śniadanie. Szybki, tani i syci na długo

Zdrowy koktajl z kaszą jaglaną na śniadanie. Szybki, tani i syci na długo

Przekorne ciasto popapraniec zawsze się udaje. Sprawdź przepis na niezawodny wypiek

Przekorne ciasto popapraniec zawsze się udaje. Sprawdź przepis na niezawodny wypiek

Zobacz również

Dodaj go do sałatki albo deseru. Zobacz, jak łatwo obrać owoc granatu

Dodaj go do sałatki albo deseru. Zobacz, jak łatwo obrać owoc granatu

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu