1 z 5
Przewijaj galerię w dół

fot. fot. Marcin Klaban/Artur Rogalsk
Balanzoni, czyli szpinakowe pierożki
Balanzoni, czyli szpinakowe pierożki to pomysł na pyszne włoskie danie. Cristina Catese zdradza na nie najlepszy przepis.
2 z 5

fot. Artur Rogalsk
Szpinakowe pierożki
Balanzoni pysznie smakują podane z podsmażonym boczkiem i startym parmezanem.
3 z 5

fot. materiały Wydawnictwa Słowne
Takie pierożki są charakterystycznym daniem włoskiego regionu Emilia-Romania, ze stolicą w Bolonii.
4 z 5

fot. Marcin Klaban.
Do zrobienia Balanzoni należy przygotować ciasto na pastę ze szpinakiem oraz farsz z ricotty, mortadeli, parmezanu, liści szpinaku, bułki tartej i jajka. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lepimy pierożki i gotujemy.