5 z 13

fot. Katarzyna Puczyńska
Zupa kwaśny klops. Krok 3
Uformuj rękami małe klopsiki. Jeśli mięso klei się do rąk, to zmocz dłonie zimną wodą. To powinno znacznie ułatwić pracę. Zrób wszystkie klopsiki, z całej porcji mięsa.
6 z 13

fot. Katarzyna Puczyńska
Zupa kwaśny klops. Krok 4
Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je w małą kostkę i przełóż do garnka z zimną wodą. Odstaw na bok, będą potrzebne w dalszej części przepisu.
7 z 13

fot. Katarzyna Puczyńska
Zupa kwaśny klops. Krok 5
Następnie obierz marchewki i pietruszkę. Zetrzyj warzywa na tarce na dużych oczkach. Możesz pokroić je również w małą kostkę.
8 z 13

fot. Katarzyna Puczyńska
Zupa kwaśny klops. Krok 6
Włóż do garnka startą marchewkę, pietruszkę oraz liście laurowe i ziela angielskie. Zalej całość wodą i wstaw na mały gaz. Gdy się zagotuje, to włóż klopsiki. Gotuj 15 minut.