5 z 17

fot. Katarzyna Puczyńska
Orzechy w solonym karmelu. Krok 3
Na patelnię wsyp cukier i wlej wodę. Ustaw średni ogień i podgrzewaj. Po chwili całość będzie płynna i zmieni się w pachnący karmel.
6 z 17

fot. Katarzyna Puczyńska
Orzechy w solonym karmelu. Krok 4
Staraj się nie mieszać cukru łopatką. W razie potrzeby porusz jedynie patelnią. Gdy kolor zacznie robić się złocisty, dodaj ostrożnie masło i szczyptę soli.
7 z 17

fot. Katarzyna Puczyńska
Orzechy w solonym karmelu. Krok 5
Jak tylko masło się połączy z karmelem, to dodaj orzechy i wymieszaj.
8 z 17

fot. Katarzyna Puczyńska
Orzechy w solonym karmelu. Krok 6
Staraj się wyrównać orzechy, by całość tworzyła jedną warstwę na patelni.